Παρά την αλλαγή του κλίματος στις δημοσκοπήσεις, η εικόνα που διεθνή μέσα αναμεταδίδουν για την Ελλάδα απειλεί να τινάξει στον αέρα το επιχειρηματικό σκηνικό. Για παράδειγμα τα σχετικά ρεπορτάζ του CNBC αναφέρουν ότι αλυσίδες όπως ο Κωτσόβολος που ανήκει στην Dixons λαμβάνει μέτρα για να αντιμετωπίσει μια εξέγερση που θα προέλθει από την έξοδο της χώρας από το ευρώ.

Και δεν μένει μόνο στον Κωτσόβολο αναφέρεται στην προετοιμασία της Diageo, του μεγάλου διανομέα ποτών σε αυτήν την κατεύθυνση, της BMW αλλά και της διαμεσολαβητικής χρηματιστηριακής Newedge, θυγατρικής των Societe Generale και Credit Agricole που αποχωρεί από την Ελλάδα.

Η πτώση των τζίρων των εταιριών αυτών είναι σταθερή, ιδίως στην αγορά αυτοκινήτου. Παράλληλα αυτό που συμβουλεύουν οι μητρικές είναι η άμεση μείωση της έκθεσης τους στην Ελλάδα, η αποπομπή των κακής ή μέτριας ποιότητας πελατών και προμηθευτών και η διενέργεια των συναλλαγών σε μετρητά. Στοιχείο που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ασφυξία προσωρινά τουλάχιστον μια αγορά, που έτσι κι αλλιώς δεν έχει χρηματοδότηση.

Επίσης οι ξένοι σχεδιάζουν την διενέργεια των συναλλαγών σε άλλα νομίσματα όπως σε λίρες ή δολάρια, προφανώς για να καλυφθούν έναντι μελλοντικών κινδύνων στο ευρώ. Είτε φοβούμενοι πτώση του είτε μετατροπή του σε δραχμές. Παράλληλα μεταφέρουν τα διαθέσιμά τους εκτός χώρας μας, που δείχνει πόσο φοβούνται μια άμεση αρνητική εξέλιξη.

Όλα αυτά βέβαια μπορεί να αποτραπούν όμως δείχνουν πόσο θα έχει δυσκολέψει το κλίμα στην οικονομία, ακόμα και αν μια ιδανική κυβέρνηση αναλάβει να διαχειρισθεί την εξουσία μετά την 17η Ιουνίου. Και όλοι καταλαβαίνουμε τι σημαίνει αυτό για τα δημοσιονομικά. Η επόμενη μέρα πάντως έτσι κι αλλιώς κρύβει πάρα πολλές δυσκολίες. Και είναι σαφές το δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας για την πορεία της ΔΕΗ, όπου τα έσοδα από το χαράτσι αποτελούν προσωρινή μόνο ανακούφιση.

Όσον αφορά εκείνους που θέλουν την καταστροφή ας έχουν υπόψη τους ότι οι πολλά λέγονται για τις τιτλοποιήσεις των στεγαστικών δανείων. Και αυτό γιατί αν η χώρα “μπουμπουνίσει” δεν αποκλείεται αντί να την σκαπουλάρουμε, να έρχονται και να μας ζητάνε τα ρέστα αυτοί που τα τιτλοποίησαν. Εύκολος δρόμος δεν υπάρχει πουθενά.

Του Παναγιώτη Μπουσμπουρέλη

Πηγή: capital.gr