Στο 30% υπολογίζεται τον Μάιο η υστέρηση στα έσοδα και οι προβλέψεις για τον Ιούνιο αναμένονται ακόμη χειρότερες. Η αρχική εκτίμηση για τα έσοδα Μαΐου μιλούσε για υστέρηση 25%. Οι μεγαλύτερες απώλειες προέρχονται από την υστέρηση είσπραξης του ΦΠΑ, που υπολογίζεται στο 20%, αλλά και από τον φόρο εισοδήματος.

Ποιές είναι οι απώλειες

Επίσης, σύμφωνα με έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οι συνολικές απώλειες των εσόδων υπολογίζεται να φτάσουν φέτος στο 1 δισ. 360 εκατομμύρια, μειώνοντας το σύνολο των εισπράξεων από τα 52,4 δισ. που υπολογίζονταν το Φεβρουάριο, περίπου στα 50 δισ. Οι απώλειες αναλυτικά θα προέλθουν: Από τον Φόρο Φυσικών Προσώπων (300 εκατ.€) από τη Φορολογία Κεφαλαίου (231 εκατ.) από της Ληξιπρόθεσμες Οφειλές (275 εκατ.) από τους φόρους Συναλλαγών (209 εκατ.) και από εκχωρήσεις δικαιωμάτων του δημοσίου που υπολογίζεται νε είναι μειωμένες κατά 230 εκατ. €.

Στο υπουργείο Οικονομικών πάντως θεωρούν ότι τα ταμειακά διαθέσιμα που έχει η χώρα μας για πληρωμές μισθών και συντάξεων φτάνουν μέχρι τον Ιούλιο, ήδη όμως συζητούνται οι εξής λύσεις: Η αύξηση των ποσών πέρα των 3,6 δισ. που αντλεί κάθε μήνα το δημόσιο μέσω των εντόκων γραμματίων, κάτι όμως που απαιτεί την άδεια της Τρόικας και προϋποθέτει την αναχρηματοδότηση των τραπεζών. Η χρήση 2 έως 3 δισ. από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τέλος η προσπάθεια είσπραξης του ενός δισ. ευρώ από την δόση του Μαΐου, το οποίο είχε παρακρατηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Φοροκυνηγητό των επιχειρήσεων που είναι εκπρόθεσμες στις δηλώσεις ΦΠΑ

Στο μεταξύ, ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζανιάς συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη την Παρασκευή για να εκπονηθεί σχέδιο προκειμένου να τονωθούν τα ταμεία του κράτους και τα ταμειακά διαθέσιμα να επαρκέσουν ως τα τέλη Ιουλίου.

Στην σύσκεψη του υπηρεσιακού υπουργού με τον γενικό γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Χάρη Θεοχάρη, αποφασίστηκε η άμεση αποστολή ειδοποιητηρίων σε οφειλέτες του δημοσίου με χρέη ακόμη και κάτω από 500 ευρώ. Επίσης, αποφασίστηκε, να εντατικοποιηθεί η δουλειά των ομάδων εργασίας που παρακολουθούν τις μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής.

Παράλληλα, το υπουργείο αρχίζει τηλεφωνικές επαφές με τους προϊσταμένους των μεγάλων εφοριών της χώρας και φοροκυνηγητό των επιχειρήσεων που δεν κατέβαλαν εμπρόθεσμα τις δηλώσεις ΦΠΑ.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο οικονομικών ο κ. Ζανιάς θα επισκεφθεί τη Δευτέρα τη ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων, ενώ την Τετάρτη το μεσημέρι θα έχει συνάντηση στο γραφείο του με τους προϊσταμένους των 10 μεγαλύτερων ΔΟΥ και των πέντε μεγαλύτερων Τελωνείων του Νομού Αττικής.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχαουζ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να καθυστερήσει και η επόμενη δόση του Ιουνίου ύψους 4 δισ. ευρώ.

Πολιτικές αντιδράσεις

Η κατακόρυφη πτώση των δημοσίων εσόδων είναι επακόλουθο των μνημονιακών πολιτικών λιτότητας, που βυθίζουν στην ύφεση την ελληνική οικονομία, ισοπεδώνουν μισθούς και βάζουν «λουκέτα» στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ

Την πολιτική ευθύνη για την κατάρρευση των εσόδων την έχουν αυτοί που είναι υπεύθυνοι για την ανυπαρξία κυβέρνησης, τόνισε η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης τόνισε ότι η φοροεπιδρομή στους μισθωτούς και τη μεσαία τάξη έφερε την κατάρρευση των δημόσιων εσόδων, ενώ η φοροδιαφυγή θριαμβεύει και ζήτησε περισσότερους φόρους για τους οικονομικά ισχυρούς.

«Η νέα σημαντική πτώση των εσόδων, δείχνει το πραγματικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η ελληνική οικονομία. Μήπως ο κ. Τσίπρας ή ο συνοδοιπόρος του κ. Σαμαράς, μπορούν για λίγο να σταματήσουν να ασχολούνται με τις καρέκλες και τα προσωπικά τους συμφέροντα και να ασχοληθούν, έστω για λίγο, με την Πατρίδα που καταρρέει;» σχολίασε ο ΛΑΟΣ.

Πηγή: skai.gr