Στην πρώτη απεργία έπειτα από 28 χρόνια προχωρούν σήμερα, 24 Μαΐου, οι δημόσιοι υπάλληλοι της Νορβηγίας, στον απόηχο της κατάρρευσης των συνομιλιών για μισθολογικές αυξήσεις.

Η απεργία παρέλυσε τα σχολεία, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και άλλες δημόσιες υπηρεσίες της χώρας. Έως τώρα απεργούν περίπου 30 χιλιάδες από τους 600 χιλιάδες εργαζόμενους του δημόσιου τομέα, αλλά ο αριθμός των απεργών αναμένεται να αυξηθεί εάν δεν υπάρξει συμφωνία κατά τις επόμενες ημέρες.

Οι ηγέτες των συνδικάτων υποστηρίζουν ότι η αύξηση των αμοιβών στον δημόσιο τομέα υστερεί σε σχέση με τον ιδιωτικό. Υπογραμμίζουν μάλιστα ότι οι εργαζόμενοι για την κυβέρνηση δικαιούνται μεγαλύτερο μερίδιο από τα οφέλη της νορβηγικής οικονομίας, που κατάγραψε απρόσμενα μεγάλη ανάπτυξη 1,4% του ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, οι διαπραγματεύσεις για τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα πιθανότητα θα καταλήξουν σε αυξήσεις που θα αγγίξουν το 4%. Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο επιζητούν μέση αύξηση λίγο πάνω από 4%, με τους χαμηλόμισθους να ευνοούνται περισσότερο.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι μισθοί στη χώρα θα αυξηθούν κατά 3,75% εφέτος και 4% το 2013.

«Είναι πολύ παράξενο πως ο δημόσιος τομέας πρέπει να είναι ο πρώτος στο δρόμο του μετριασμού», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Άρνε Γιοχάνεσεν, ένας από τους διαπραγματευτές των συνδικάτων, προσθέτοντας ότι τα αιτήματα των εργαζομένων «δεν είναι εξωφρενικά».

Πηγή: skai.gr