Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην Ελλάδα πάσχοντες από σπάνιες ασθένειες που χρειάζονται ειδική θεραπεία και φάρμακα παρουσιάζει ρεπορτάζ των Financial Times.

Αναφέρεται ότι ορισμένες ασθένειες έχουν συμπεριληφθεί σε διαφορετική κατηγορίας αναπηρίας, με αποτέλεσμα το κράτος να πληρώνει μικρότερο ποσοστό των απαιτούμενων φαρμάκων και λοιπού ιατρικού υλικού.

Σημαντικό πρόβλημα δημιουργούν επίσης οι συνεχείς αναβολές συνεδρίασης της ιατρικής επιτροπής που εγκρίνει τις αιτήσεις για την προμήθεια ακριβών φαρμάκων για σπάνιες ασθένειες.

Η εφημερίδα προσθέτει ότι οι οικογένειες με μέλη που πάσχουν από τέτοιου είδους ασθένειες πλήττονται ταυτόχρονα από την ανεργία ή τις σημαντικές μειώσεις στους μισθούς, περιερχόμενες σε πολύ δύσκολη κατάσταση.

Βρετανικές εφημερίδες, μεταξύ των οποίων και ο Γκάρντιαν, φιλοξενούν ρεπορτάζ και για τις ελλείψεις που παρατηρούνται σε εκατοντάδες φάρμακα στα φαρμακεία της χώρας. Με δηλώσεις τους φαρμακοποιοί αποδίδουν τις ελλείψεις στις μεγάλες προς αυτούς οφειλές από τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς δεν μπορούν με τη σειρά τους να παραγγείλουν τα φάρμακα. Η εφημερίδα κάνει λόγο για πανικό μεταξύ ασθενών και για καρκινοπαθείς που αναζητούν τα φάρμακά τους γυρνώντας από νοσοκομείο σε νοσοκομείο.

Πηγή: skai.gr