Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν έχει «επισήμως» συζητήσει το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, δήλωσε ο Άντρες Λίπστοκ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Εσθονίας, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι η χώρα μας θα κατορθώσει να παραμείνει στο κοινό νόμισμα.

«Δεν έχουμε επισήμως συζητήσει για μία έξοδο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λίπστοκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο Bloomberg. «Μπορεί να έγιναν κάποιες ανεπίσημες συζητήσεις [αλλά] πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για το τι λέμε ώστε να μην προκαλέσουμε εικασίες», προσέθεσε.

Στη συνέχεια, ο κ. Λίπστοκ, έστρεψε το βλέμμα του στις επερχόμενες ελληνικές εκλογές.

«Είμαι βέβαιος ότι τα αποκαλούμενα προβληματικά κράτη θα βρουν μία λύση. Οι ελληνικές εκλογές είναι μπροστά [μας] αλλά είμαι σίγουρος πως η Ελλάδα θα βρει έναν τρόπο να είναι στην ευρωζώνη».

»Ελπίζω να παραμείνουν μέλος [της ευρωζώνης], αλλά δεν υπάρχουν εγγυήσεις», προειδοποίησε ο εσθονός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι ελπίζει «μετά τις εκλογές η νέα ελληνική κυβέρνηση να επιδείξει κάποια βήματα και να υλοποιήσει τις υποσχέσεις που έδωσε».

»Πρέπει να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις», συμπλήρωσε, παραδεχόμενος μεν πως «είναι πολύ δύσκολο να πούμε πόσο θα διαρκέσει η κρίση», αλλά σημειώνοντας ότι οι χώρες που «έχουν προγράμματα πρέπει να καταλάβουν τα προβλήματά τους και να εφαρμόσουν τα [αντίστοιχα] μέτρα».

Τέλος, αναφερόμενος στη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει στην Ευρώπη μεταξύ των υποστηρικτών της λιτότητας και των υπέρμαχων της ανάπτυξης, ο κ. Λίπστοκ τάχθηκε υπέρ της γερμανικής πλευράς. «Όλες οι θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη. Είμαι υποστηρικτής της κ. Μέρκελ», σχολίασε λακωνικά.

Πηγή: skai.gr