«Ισχυρή επιθυμία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να παραμείνει η Ελλάδα μέλος της ευρωζώνης» σημειώνει σε γραπτή του δήλωση ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο μετά από τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Παναγιώτη Πικραμμένο, στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Μπαρόζο σημειώνει επίσης πως η ευρωζώνη έχει επιδείξει μια χωρίς προηγούμενο αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και το λαό της με τη δέσμευσή της να διατηρήσει την οικονομική στήριξη, για όσο χρειαστεί, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν είχε δηλώσει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ. Υπογράμμισε ωστόσο ότι αναμένει από τις ελληνικές αρχές να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, όπως προκύπτουν από το δεύτερο πρόγραμμα.

Παράλληλα ανέφερε ότι η Επιτροπή σέβεται την εκλογική διαδικασία στην Ελλάδα και εξέφρασε την ελπίδα ότι από τις εκλογές θα προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας που θα εφαρμόσει το Μνημόνιο.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί, δήλωσε ότι «επιθυμούμε να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ και δηλώνουμε έτοιμοι να βοηθήσουμε τους Έλληνες να παραμείνουν στο ευρώ».

Ο κ. Μπαγί, τόνισε ότι η Επιτροπή σέβεται την εκλογική διαδικασία στην Ελλάδα και εξέφρασε την ελπίδα ότι από τις εκλογές θα προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας που θα εφαρμόσει το Μνημόνιο, κάτι που θα συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις αγορές, στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Εν τω μεταξύ, νέα μέτρα για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας, ώστε να αποφευχθεί μια “καταστροφική έξοδος της χώρας από το ευρώ”, ζήτησε ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό.

Πρόσθεσε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν το θέμα της χρήσης διαρθρωτικών κεφαλαίων της ΕΕ για να στηρίξουν την ελληνική οικονομία στο πλαίσιο της σημερινής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Συνάντηση Μολυβιάτη – Παπούλια

Τη διαβεβαίωση των ευρωπαίων ηγετών ότι θα σταθούν δίπλα στην Ελλάδα για να ξεπεράσει την κρίση που περνάει, μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο υπουργός Εξωτερικών, κατά την ενημερωτική συνάντηση που είχαν το μεσημέρι μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Μολυβιάτης είπε ότι η Ελλάδα είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αλλά και τους προβληματισμού.

Απο την πλευρά του ο κ. Παπούλιας ευχήθηκε να ληφθούν άμεσα αποφάσεις από τους ευρωπαίους ηγέτες.

Πηγή: skai.gr