Η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσαν επισήμως ότι ξεκινούν και πάλι ενταξιακές διαπραγματεύσεις που βρίσκονταν σε στασιμότητα για αρκετά χρόνια.

Ο Επίτροπος για θέματα Διεύρυνσης της ΕΕ, Στέφαν Φίλε, ανέφερε την Πέμπτη ότι η καινούργια «θετική ατζέντα» θα φέρει νέα δυναμική στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και των χωρών-μελών της Ένωσης. Ο κ. Φίλε έκανε αυτές τις δηλώσεις από την Άγκυρα, όπου βρέθηκε για να ανακοινώσει το ξεκίνημα των συνομιλιών.

Σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον τούρκο υπουργό αρμόδιο για θέματα ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς, ο κ. Φίλε τόνισε ότι στόχος είναι να διατηρηθεί η προοπτική ένταξης της Τουρκίας και να προσαρμοστεί η τουρκική πολιτική στα ευρωπαϊκά δεδομένα. Όπως είπε, η περίοδος στασιμότητας των συνομιλιών είχε προκαλέσει αγανάκτηση και στις δύο πλευρές.

Τούρκοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι ο Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ πρόκειται να συναντηθεί με τον γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ κατά την Σύνοδο του ΝΑΤΟ, στο Σικάγο, την ερχόμενη εβδομάδα.
Η Τουρκία και η ΕΕ ξεκίνησαν ενταξιακές διαπραγματεύσεις το 2005, ωστόσο η πρόοδος που έχει επιτευχθεί είναι περιορισμένη εξαιτίας της εκκρεμότητας αναφορικά με το Κυπριακό, αλλά και εξαιτίας της αντίδρασης της Γαλλίας και της Γερμανίας στην ένταξη μιας κυρίως μουσουλμανικής χώρας.

Πηγή: skai.gr/VOA