Ο επικεφαλής της Κ. Ο. των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ προειδοποιεί για τις ολέθριες συνέπειες ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Όποιος ελαφρά τη καρδία εικοτολογεί για το θέμα αυτό παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι, είπε σήμερα στο Βερολίνο ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός. Ο Σταϊνμάγερ διευκρινίζει πάντως ότι και η νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και να μην καταγγείλει μονομερώς τα συμφωνηθέντα. Από τους Έλληνες αναμένει στις εκλογές της 17ης Ιουνίου μια «έξυπνη και υπεύθυνη απόφαση». Είναι στα χέρια τους, όπως είπε ο πρώην υπ. Εξωτερικών.

«Η φιλοευρωπαϊκή πορεία και η προσπάθεια να γίνει πιο ανταγωνιστική η Ελλάδα είναι ο μοναδικός δρόμος διεξόδου από την κρίση. Όλα τα ελληνικά κόμματα θα πρέπει να αντιληφθούν τις ευθύνες τους και τη σοβαρότητα της κατάστασης», υπογράμμισε σήμερα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανών Βιομηχάνων Χανς Πέτερ Κάιτελ. «Οι πολίτες και η οικονομία δεν αντέχουν και νέα ταλαιπωρία για το σχηματισμό κυβέρνησης», προειδοποίησε ο Κάιτελ για να προσθέσει: «Οι εκλογές της 6ης Μαΐου έδειξαν ξεκάθαρα ότι τα 3/4 των πολιτών τάσσονται υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη».

Ο κ. Κάιτελ χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι παρά τη μεγάλη αυτή πλειοψηφία υπέρ του ευρώ, τα κόμματα δεν κατάφεραν να σχηματίσουν μια σταθερή φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση. Προϋπόθεση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, όπως είπε, είναι μια σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η πλήρης επίγνωση των πολιτικοοικονομικών προκλήσεων της χώρας και μια σχέση εμπιστοσύνης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Σταμάτης Ασημένιος, Μαρία Καστρισιανάκη, dpa, dapd Υπεύθ. Σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

Πηγή: skai.gr/Deutsche Welle