Το «ελληνικό πρόβλημα» αποτελεί και σήμερα μεγάλο μέρος της ειδησεογραφίας σε αμερικανικά ΜΜΕ. Αντιδράσεις ΔΝΤ, IIF και αμερικανικών ΜΜΕ για τις εξελίξεις και τις προοπτικές στην Ελλάδα.

Οικονομικοί αναλυτές και αξιωματούχοι χρηματοπιστωτικών οργανισμών ισχυρίζονται ότι υπάρχει πλέον «ορατός κίνδυνος» για αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ, σημειώνοντας τις πιθανές συνέπειες για την Ευρωζώνη και την παγκόσμια οικονομία.

Το πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα μας και η απόφαση για διεξαγωγή νέων εκλογών συντείνει ακόμη περισσότερο στην καθυστέρηση υλοποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως σημειώνεται, ενώ υπογραμμίζεται παράλληλα η αναγκαιότητα για χαλάρωση των μέτρων λιτότητας στην Ευρώπη, για ενίσχυση της ανάπτυξης, καθώς και για έκδοση ευρωομολόγων.

Από πλευράς Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ενδέχεται να υπάρξει τοποθέτηση κατά την αυριανή καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του εκπροσώπου του Ταμείου. Λαμβάνοντας υπόψη τη θέση που είχε διατυπωθεί από μέρους του ΔΝΤ, αμέσως μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, ότι δεν θα υπάρξει κανένα σχόλιο μέχρι το σχηματισμό κυβέρνησης, τίθεται το ερώτημα αν θα συνεχιστεί να ισχύει αυτή η θέση με το σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης. Επομένως, πιθανό να διευκρινιστεί κατά πόσο θα επιστρέψει ή όχι η τρόικα στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της θητείας της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Στο μεταξύ, ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Τσαρλς Νταλάρα, μιλώντας σήμερα στην Ιρλανδία, είπε ότι οι επιπτώσεις σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ήταν τεράστιες, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Οι πιέσεις στην Ισπανία, την Πορτογαλία ακόμα και στην Ιταλία και πιθανόν στην Ιρλανδία θα ήταν τεράστιες».

Αναφερόμενος σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο τόνισε ότι «η έξοδος της Ελλάδας είναι δυνατή, αλλά όχι πιθανή ή αναπόφευκτη», επισημαίνοντας ότι «δεν θέλω καν να εκτιμήσω το κόστος που θα έχει στην Ευρώπη η προσπάθεια σταθεροποίησης σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας, αλλά θα ήταν πολύ μεγάλο». Ο κ. Νταλάρα αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του στην ανάγκη η Ευρώπη να εξισορροπήσει ανάμεσα στην ανάπτυξη και τη λιτότητα.

Όσο αφορά την προβολή που δίνουν αμερικανικά ΜΜΕ είναι εκτενής και συνεχής. «Η δήλωση του Έλληνα προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, για διεξαγωγή νέων εκλογών στη χώρα προκάλεσε ανατριχίλες στην Ευρωζώνη, όπου αυξάνεται η ανησυχία ότι οι ελληνικές αντιμνημονιακές δυνάμεις θα οδηγήσουν τη χώρα σε χρεοκοπία», αναφέρεται σε ανταπόκριση από την Αθήνα στη «Νιου Γιορκ Τάιμς».

Όπως σημειώνεται, μια τέτοια πιθανή εξέλιξη θα προκαλούσε νέα προβλήματα σε Πορτογαλία και Ιρλανδία, χώρες επίσης υπερχρεωμένες που βασίζονται στα διεθνή δάνεια. Επιπλέον, προβάλλεται η δήλωση του κ. Παπούλια προς τους αρχηγούς των κομμάτων ότι, μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, στις ελληνικές τράπεζες παρατηρήθηκε εκροή καταθέσεων ύψους περίπου 900 εκατομμυρίων δολαρίων, με σχόλιο των ανταποκριτών ότι «επιταχύνεται η διάλυση του ελληνικού κράτους».

Σε κύριο άρθρο της «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» προβάλλεται η άποψη ότι «οι Έλληνες οφείλουν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των δικών τους πολιτικών επιλογών» και ότι «οι Ευρωπαίοι πρέπει να αποσαφηνίσουν στους Έλληνες ψηφοφόρους ότι σε περίπτωση που αυτοί προτιμήσουν τη χρεοκοπία και την επιστροφή στη δραχμή, τότε η χώρα τους θα οδηγηθεί σ’ ένα τριτοκοσμικό μέλλον. Κι αυτό γιατί», όπως σημειώνει η σύνταξη της εφημερίδας, «οι Έλληνες ψηφοφόροι έχουν το δικαίωμα να πουν “όχι” στις Βρυξέλλες, έστω και με ολέθρια για τους ίδιους αποτελέσματα».

Σε άλλο δημοσίευμα της «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» αναφέρεται ότι λόγω της πτώσης των καταθέσεων, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα καταστεί ακόμη πιο εξαρτημένο από την ΕΚΤ, προκειμένου να καλύψει τις χρηματοδοτικές του ανάγκες, εκθέτοντας την κεντρική Τράπεζα σε τεράστιες απώλειες, σε περίπτωση που η Ελλάδα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη.

Με κύριο άρθρο το πρακτορείο «Μπλούμπεργκ» αναφέρεται στις δυσμενείς επιπτώσεις εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, τόσο για την ίδια τη χώρα, σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ παραθέτει προτάσεις για την καλύτερη προετοιμασία της Ευρώπης ενόψει αυτού του ενδεχομένου.

Όπως σημειώνεται, μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ αποτελεί ένα από τα καταστροφικότερα σενάρια των τελευταίων δεκαετιών για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά δυστυχώς η Ευρώπη βρίσκεται στο σημείο που πρέπει να προετοιμάζεται γι’ αυτό.

Μεταξύ άλλων, υποστηρίζεται ότι οι Έλληνες, είτε το θέλουν είτε όχι, οι συνθήκες θα μπορούσαν σύντομα να ωθήσουν τη χώρα για να επιστρέψει στη δραχμή.

Πηγή: zougla.gr