Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο κατάφεραν ασύρματη μεταφορά 3Gbps σε δίκτυο 542Ghz, το οποίο εντάσσεται στη ζώνη 300GHz-3THz που κατηγοριοποιείται στο φάσμα terahertz. Το επίτευγμα αυτό διπλασιάζει το προηγούμενο ρεκόρ του κατασκευαστή Rohm τον περασμένο Νοέμβρη που κατάφερε μεταφορές 1.5Gbps σε σύνδεση 300GHz. Φυσικά, αυτές οι ταχύτητες μπορούν να επιτευχθούν μόνο σε ένα εύρος δέκα μέτρων προτού προκύψουν διάφορες παρεμβολές.

Για να επιτευχθούν αυτές οι ταχύτητες χρησιμοποιήθηκε το resonant tunneling diode (RTD). Το εξάρτημα αυτό λειτουργεί ως ταλαντωτής εκπέμποντας ηλεκτρομαγνητικά σήματα σε υψηλές συχνότητες καθώς δονείται. Το RTD δημιουργήθηκε αποκλειστικά για το συγκεκριμένο project και αντικαθιστά άλλα πολύ πιο πολύπλοκα συστήματα.

Ουσιαστικά οι μεταφορές στο φάσμα terahertz είναι το «επόμενο μεγάλο πράγμα» στις ασύρματες επικοινωνίες όχι μόνο εξαιτίας των υψηλών ταχυτήτων που επιτυγχάνονται αλλά και επειδή όλες οι συχνότητες είναι διαθέσιμες ανά τον κόσμο. Ο υπεύθυνος του project θεωρεί ότι μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια όλοι θα χρησιμοποιούν προϊόντα που σχετίζονται με την τεχνολογία terahertz.

Πηγή : techgear.gr