«Η Ελλάδα γνωρίζει και πρέπει να γνωρίζει τι διακυβεύεται και τώρα περιμένουμε την απόφαση της» επισημαίνει σε συνέντευξή του προς τη Γερμανική Ραδιοφωνία DLF ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε.

Ο Γερμανός υπουργός δε διακρίνει τη δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης του πακέτου βοήθειας με την Ελλάδα και δίνει έμφαση στην ανάγκη ανάδειξης μιας κυβέρνησης που θα εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Η Ελλάδα, η οποία είναι αντιμέτωπη με μια δύσκολη οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση πρέπει να βοηθηθεί, αλλά από την άλλη πλευρά θα πρέπει να είναι διατεθειμένη να δεχτεί τη βοήθεια, που καθορίστηκε στα σχετικά προγράμματα, λέει ο κ. Σόιμπλε και διευκρινίζει:

«Τώρα τίθεται το ερώτημα εάν η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να αποδεχτεί αυτούς τους όρους. Πρόκειται για μία απόφαση που πρέπει να λάβει εν πλήρει συνειδήσει ο ελληνικός λαός. Και όταν γίνουν νέες εκλογές, θα πρέπει εκείνοι που θα εκλεγούν να λάβουν την απόφαση εάν θα αποδεχθούν ή όχι αυτούς τους όρους. Δεν υπάρχει εύκολος δρόμος για να επιλυθούν τα προβλήματα της Ελλάδας. Εάν η Ελλάδα επιθυμεί να παραμείνει στην ευρωζώνη -κι αυτό είναι κάτι που το ευχόμαστε όλοι και το εκφράσαμε σαφέστατα στο Eurogroup τη Δευτέρα το βράδυ- αυτός είναι ο δρόμος που μπορεί να τη βοηθήσει. Αλλά αυτό προϋποθέτει ότι η Ελλάδα θα έχει μία ικανή προς δράση κυβέρνηση, η οποία θα είναι διατεθειμένη να ακολουθήσει αυτόν το δρόμο».

Δε μπορεί κανείς να έχει και την πίτα ολόκληρη και το σκυλί χορτάτο

Στην παρατήρηση ότι ενισχύονται στην Ελλάδα τα κόμματα που αντιτίθενται στην πολιτική της λιτότητας και αυτό ίσως να σημαίνει ότι η Ευρώπη προκάλεσε την ακυβερνησία της Ελλάδας, ο Γερμανός υπουργός απαντά ότι η κυρίαρχη απόφαση ανήκει στην Αθήνα. Είναι ευθύνη των ελληνικών κομμάτων και συνιστά κυρίαρχη απόφαση του ελληνικού λαού και δεν πρόκειται για λάθος των Ευρωπαίων, υπογραμμίζει.

Σε ερώτηση κατά πόσο είναι θεωρητικά δυνατή η τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ, που επιθυμεί να παραμείνει στο ευρώ, αλλά να διακόψει τις πληρωμές, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι κατηγορηματικός: «Όχι, αυτό δε γίνεται. Αυτό συνιστά μια μορφή ανευθυνότητας. Δε μπορεί κανείς να έχει “και την πίτα ολόκληρη και το σκυλί χορτάτο”. Έτσι έχουν τα πράγματα κι αυτό το έχει ξεκαθαρίσει η διεθνής κοινότητα και όλοι οι Ευρωπαίοι στους Έλληνες. Τώρα η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει η ίδια την απόφαση. Και δεν κάνουμε αυτή την απόφαση ευκολότερη για τους Έλληνες εικοτολογώντας. Η Ελλάδα θα πρέπει να αποφασίσει και όποια κι αν είναι η απόφαση, θα πρέπει να την αποδεχτούμε. Δεν λείπει η αλληλεγγύη των Ευρωπαίων» τόνισε ο Γερμανός υπουργός.

Πηγή: skai.gr