Την Τετάρτη στη μία το μεσημέρι συγκαλείται σύσκεψη πολιτικών αρχηγών για να καθοριστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, ανακοίνωσε η Προεδρία της Δημοκρατίας.Πιθανότερη ημερομηνία των επόμενων εκλογών είναι η 17η Ιουνίου.

Την Τρίτη, ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Καρόλου Παπούλια με τους Αντώνη Σαμαρά, Αλέξη Τσίπρα, Ευάγγελο Βενιζέλο, Πάνο Καμμένο και Φώτη Κουβέλη.

Δηλώσεις των επικεφαλής

Αγωνιζόμαστε για την Ελλάδα της ανάπτυξης μέσα σε μια Ευρώπη ανάπτυξης, απέναντι μας στέκονται όσοι δε θέλουν να αλλάξει τίποτα στην Ελλάδα και θέλουν να τη βγάλουν από την Ευρώπη, είπε ο Αντώνης Σαμαράς και έκανε λόγο για έναν αριστερόστροφο Καιάδα του κρατισμού που μας οδηγεί έξω από το ευρώ.

Ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι πρέπει να διασφαλιστούν οι δύο πιο σπουδαίες εθνικές προτεραιότητες, δηλαδή η παραμονή της χώρας στην Ευρώπη και το ευρώ και η αλλαγή των όρων του μνημονίου. Έκανα τα πάντα για να σχηματιστεί κυβέρνηση, κάποιοι δεν άκουσαν, δεν θα το βάλουμε κάτω, είπε. Ζήτησε «αυτή την κρίσιμη στιγμή να μην βρεθούμε διχασμένοι. Να ενωθούμε. Απέναντι μας έχουμε όσους υπονομεύουν την πρόοδο της χώρας». Ο κ. Σαμαράς είπε ότι κάποιοι φέρονται με αλαζονεία και ανευθυνότητα και μόνο με τις απερίσκεπτες δηλώσεις του, έχουν ήδη κάνει ζημιά. Όπως είπε από τη μία έχουμε έναν αριστερόστροφο Καιάδα κρατισμού που οδηγεί έξω από την Ευρώπη και από την άλλη έχουμε τις δημιουργικές φιλελεύθερες δυνάμεις «που αγωνιζόμαστε να σταθεί ξανά η Ελλάδα στα πόδια της».

Στις 6 Μαΐου ο λαός έκανε ένα σημαντικό βήμα, κατέστησε άκυρο το μνημόνιο και καταδίκασε τις δυνάμεις που ευθύνονται για την εκχώρηση της εθνικής μας κυριαρχίας, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Εκτίμησε ότι ο λαός μπλόκαρε το σχηματισμό κυβέρνησης που θα συνέχιζε το μνημόνιο. Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για το σχηματισμό κυβέρνησης που θα σεβαστεί στο κατ΄ ελάχιστον τη λαϊκή ετυμηγορία και δήλωσε ότι οι Σαμαράς και Βενιζέλος αρνήθηκαν τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και το μόνο που έκαναν ήταν να θέσουν το δίλημμα: μνημόνιο ή εκλογές, «με κρυφή ελπίδα είτε να εκβιάσουν το ΣΥΡΙΖΑ είτε να φέρουν για τους εαυτούς τους καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα». «Οι δυνάμεις του χθες λέγοντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης ψάχνουν τώρα δεύτερη ευκαιρία επιβίωσης και επιμένουν να απειλούν και να τρομοκρατούν το λαό. Δεν καταλαβαίνουν ότι ο λαός δεν μπορεί πλέον να εκβιάζεται» είπε και επανέλαβε την ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης αριστεράς και «να στείλουμε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τις δυνάμεις του χθες».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε δηλώσεις του από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τους Έλληνες να διαβάσουν τα πρακτικά της σύσκεψης. Όπως είπε, θα δουν αποτυπωμένες, με ανάγλυφο τρόπο στρατηγικές και σκοπιμότητες των κομμάτων. Όπως εκτίμησε επεκράτησε η αλαζονεία, ο μικροκομματισμός και ο τυχοδιωκτισμός. Σημείωσε ότι θα γίνουν εκλογές υπό άσχημες συνθήκες, καθώς κάποιοι έθεσαν υπεράνω το κομματικό συμφέρον. Σημείωσε ότι δεν κατέστη δυνατόν η συγκρότηση κυβέρνησης λόγω της άρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και της επιμονής του κ. Κουβέλη να μετάσχει στη κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κάναμε ύστατη προσπάθεια, συμμετέχοντας για πρώτη φορά από τη συζήτηση από την οποία είχαμε αποκλειστεί τις προηγούμενες μέρες, είπε ο Πάνος Καμμένος. Όπως είπε, κατέθεσαν τις επτά πολιτικές θέσεις της παράταξης που είχαν να κάνουν μεταξύ άλλων με την καταγγελία των δανειακών συμβάσεων αλλά και τα εθνικά θέματα. Ο κ. Καμμένος κατηγόρησε τον Α. Σαμαρά ότι θέλει εκλογές γιατί θέλει να γίνει πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος δέχτηκε ορισμένα από τα επτά σημεία που πρότεινε.

Κύκλοι της ΝΔ απαντούν πως είναι ψέμα κάτι τέτοιο, δεν θα το δουν στα πρακτικά και θα γελάσει και ο κάθε Καμμένος…

Η χώρα οδεύει προς εκλογές, η σύσκεψη δεν απέφερε καρπούς, δεν υπήρξε συμφωνία, τόνισε ο Φώτης Κουβέλης. Η ΔΗΜΑΡ έκανε ό,τι ήταν δυνατόν προκείμενου να μην υπάρξει η προσφυγή της χώρας σε νέες εκλογές. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε δυνατό. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους, είπε και γνωστοποίησε ότι στη σημερινή σύσκεψη δεν ετέθη καν το θέμα της κυβέρνησης προσωπικοτήτων, που πρότεινε χθες ο κ. Παπούλιας. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επέμεινε στη θέση μου για οικουμενική κυβέρνηση με φερέγγυα πρόσωπα.Ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε ότι κάποιες πολιτικές δυνάμεις είχαν ήδη επιλέξει να πάμε σε εκλογές.

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις της η Αλέκα Παπαρήγα έκανε λόγο για ένα νέο δίλημμα «κεντροδεξιά ή κεντροαριστερά» που θέτουν στο λαό σημειώνοντας πως δεν φέρνουν αλλαγή πολιτικής τα δύο σκέλη του διλήμματος. «Με τα σημερινά δεδομένα» σημείωσε «η μόνη ευκαιρία και ανάγκη είναι ο λαός να δώσει δύναμη στο ΚΚΕ, το κόμμα που δεν μπορούν να το βάλουν στο μαντρί». Επεσήμανε ότι το ΚΚΕ θα πρωταγωνιστήσει στην λαϊκή κυβέρνηση που ο λαός θα κατακτήσει.

Διαβάστε ΕΔΩ τα πρακτικά της συνάντησης της Δευτέρας.

Πηγή: skai.gr