Σας προσκαλούμε για ένα ποτήρι κρασί στην έκθεση Interval του Paul Walker στο κέντρο της πόλης μας – ένα μαγιάτικο βράδυ, στην οδό Αθηνάς, δίπλα στη θαυμάσια πλατεία Μοναστηρακίου, με θέα την Ακρόπολη.

EΓKAINIΑ: Πέμπτη, 17 Μαϊου 2012, στις 20:00

Η έκθεση Interval περιλαμβάνει 70 έργα – ζωγραφική, χαρακτική και κατασκευές – που έγιναν στην Ελλάδα από το 1995 ώς και το 2011.

Οι κατασκευές, φτιαγμένες από συνθέσεις τελάρων κόντρα πλακέ επιζωγραφισμένων με τέμπερα, λάδι και κερί, κατέχουν σημαντική θέση και διατρέχουν όλη την έκθεση. Η τροποποίηση του τελάρου έχει απασχολήσει τον καλλιτέχνη κατά καιρούς και στο παρελθόν, αλλά μόνο πρόσφατα βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής του. Πίσω από αυτήν την προσέγγιση κρύβεται η επιθυμία να γίνει το ζωγραφικό έργο αντιληπτό ως αντικείμενο αυτόνομο, απελευθερωμένο από το συμβατικό του σχήμα. Οι πρώτοι πειραματισμοί του με το σχήμα τής «βάσης» ήταν το 1991 με μια σειρά από μονοτυπίες.

Η σειρά τοξωτοί πίνακες, φτιαγμένοι την περίοδο 1995-96, καθώς και τα έργα που ακολούθησαν, περιεστρεμμένα και αναρτημένα με τρόπο ώστε να έχουν το σχήμα διαμαντιού ή ρόμβου, είναι τα πρώτα τελάρα με ιδιαίτερο σχήμα, κατασκευασμένα με την πρόθεση να χρησιμοποιηθούν ως βάση για τη ζωγραφική.

Οι μονοτυπίες του 2001-02, βασισμένες σε μεμονωμένες λεπτομέρειες ζωγραφικών έργων, ήταν η έμπνευση για τις πρώτες, μεγαλύτερης κλίμακας κατασκευές συναρμοσμένων τελάρων.

Στην έκθεση παρουσιάζεται μια μεγάλη ποικιλία τεχνικών χαρακτικής, μέσο που ενδιαφέρει τον Walker μάλλον ως πρόσφορο έδαφος για πειραματισμούς, μια ευκαιρία για παρεκτροπή, για διεύρυνση του λεξιλογίου του, με σχέδια βάθους πεδίου, οπτικής απάτης και επαναλαμβανόμενων μοτίβων, παρά ως εργαλείο αναπαραγωγής πολλαπλών αντιτύπων.

Ως καλλιτέχνης, αναγκάστηκε να υιοθετεί κάποιους κανόνες και οδηγούς συμπεριφοράς για τη δουλειά του. Η έκθεση αυτή δεν είναι παρά η αποκάλυψη κρυφών παρεκκλίσεων απ’ αυτούς τους κανόνες.

Paul Walker: Γεννήθηκε το 1960 στη Μεγάλη Βρετανία. Σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πολυτεχνείου του Birmingham (1984 – 1987). Πήρε master χαρακτικής στο Chelsea School of Art του Λονδίνου (1987 – 1988). Εχει κάνει πολλές ατομικές εκθέσεις κι έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές στη Μεγάλη Βρετανία και στην Ελλάδα. Είναι μέλος τού Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και από το 1991 ζει και εργάζεται στην Ελλάδα.

Περισσότερες πληροφορίες και έργα του μπορείτε να βρείτε στο www.paulwalker.gr

STORMY Kακουργιοδικείου 2 & Αθηνάς 17 / 1ος όροφος / μετρό: Moναστηράκι

τηλ.: 210 324 1145 / e-mail: stormy@otenet.gr

Μέρος των εσόδων θα διατεθεί για τους σκοπούς των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας www.mdmgreece.gr

Πηγή : vimaonline.gr