«Λεπτές» θα είναι σήμερα οι ισορροπίες μεταξύ του βρετανού υπουργού George Osborne και των ομολόγων του, καθώς η ΕΕ θα προωθήσει τις προτάσεις για την κεφαλαιακή επάρκεια, στις οποίες έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Βουλγαρία.

Το επίμαχο ζήτημα στην συζήτηση, είναι εάν χώρες όπως η Βρετανία θα μπορούν να επιβάλουν αυστηρότερους κανόνες για τα κεφάλαια από αυτούς που συμφωνήθηκαν σε επίπεδο ΕΕ. Το ζήτημα προκάλεσε δημόσια σύγκρουση μεταξύ του Osborne και των ευρωπαίων ομολόγων του σε συνάντηση των υπουργών οικονομικών νωρίτερα μέσα στο μήνα.

Ένα άλλο ζήτημα σύγκρουσης μεταξύ Βρετανίας και Βρυξελλών είναι το γεγονός ότι η πρώτη θέλει να διατηρήσει τον έλεγχο του City of London, ενώ οι άλλες χώρες θέλουν να συγκεντρώσουν την εποπτεία του τραπεζικού και χρηματοπιστωτικού συστήματος στις Βρυξέλλες και στην Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, που βρίσκεται στο Λονδίνο.

Οι διαπραγματεύσεις για το θέμα κόλλησαν στις 3 Μαΐου, όταν Βρετανία και Βουλγαρία απέρριψαν τις συμβιβαστικές προτάσεις της Δανικής Προεδρίας.

Η Βρετανία θέλει να έχει την εξουσία να αυξάνει την ελάχιστη κεφαλαιακή επάρκεια πέρα από το όριο του 12%- και μάλιστα χωρίς αναφορά στις Βρυξέλλες ή στην Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών. Στο μεταξύ, η Γαλλία και άλλοι ισχυρίζονται ότι μια τέτοια κίνηση θα είχε στρεβλωτικές επιπτώσεις στον ανταγωνισμό και θα στερούσε από την Ευρώπη τον απαραίτητο κεντρικό έλεγχο.

Η Δανική Προεδρία τόνισε ότι προτιμά «να επιδιώξει την ευρύτερη δυνατή συμφωνία» αλλά δε θα διστάσει να κάνει χρήση των ευρωπαϊκών συνθηκών για να προωθήσει την πρόταση μέσω ενισχυμένης πλειοψηφίας των κρατών μελών που είναι υπέρ.

Οι διαπραγματεύσεις έχουν παραμείνει ανοιχτές από τη Δανική Προεδρία και το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να δηλώνει προθυμία για να διαπραγματευτεί, ισχυριζόμενο ότι υπάρχουν ελπίδες για την εύρεση συμφωνίας. Ωστόσο οι άλλες χώρες λένε ότι η Βρετανία έχει εξαντλήσει τα όριά της, και αφήνουν λίγα περιθώρια στον Osborne να υποχωρήσει ή να μείνει «άοπλος».

«Είναι σαφές ότι η μετά την ακραία μαχητικότητα του George Osborne στην τελευταία συνάντηση δεν υπάρχουν πολλά να συζητηθούν, και θα κινηθούμε γρήγορα να υιοθετήσουμε τον συμβιβασμό από την τελευταία φορά», είπε ένας διπλωμάτης.

Η Βρετανία θέλει να απορρίψει την πρόταση, ισχυριζόμενη ότι ο συμβιβασμός δεν της επιτρέπει να εφαρμόσει τις συστάσεις για την αναμόρφωση του τραπεζικού της συστήματος που έκανε ο John Vickers, πρώην οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας.

Η χρήση του κανόνα της ενισχυμένης πλειοψηφίας δεν είναι κάτι που συνηθίζεται , και δείχνει την «ενόχληση» των κρατών μελών για την βρετανική αδιαλλαξία. Η Βρετανία ωστόσο θα επιδιώξει να τροποποιήσει τις προτάσεις στα επόμενα στάδια της νομοθετικής διαδικασίας, καθώς έπεται διαπραγμάτευση μεταξύ Κομισιόν, Κοινοβουλίου και συμβουλίου μετά τη συμφωνία για την πρόταση.

Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία υπέρ της μείωσης του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού

Ωστόσο στο ζήτημα του κοινοτικού προϋπολογισμού, η Βρετανία αναμένεται να συμφωνήσει με άλλες χώρες ότι πρέπει να απορριφθεί η πρόταση της Κομισιόν για αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού κατά 6.8%. Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία αναμένεται να απορρίψουν την πρόταση.

Στο μεταξύ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε χθες (14 Μαΐου) για την πρόταση των κεφαλαιακών απαιτήσεων, που προβλέπει να επιτρέπεται ευελιξία στο τραπεζικό κεφάλαιο, αλλά ύστερα από συναίνεση της Κομισιόν, κάτι που απορρίπτει η Βρετανία.

Στο ίδιο πακέτο μέτρων, η οικονομικής και νομισματική επιτροπή της Ευρωβουλής ψήφισε τον περιορισμό των μπόνους των τραπεζιτών στο 100% της βασικής πληρωμής τους.

Πηγή : euractiv.gr