Σύμφωνα με διεθνή έρευνα της Βusiness Software Alliance για την Πειρατεία Λογισμικού 2011, 70% των Ελλήνων χρηστών ηλεκτρονικών υπολογιστών παραδέχονται ότι χρησιμοποιούν παράνομο λογισμικό, κατατάσσοντας τη χώρα μας τρίτη ανάμεσα στις πρώτες πέντε χώρες της ΕΕ με τα μεγαλύτερα ποσοστά πειρατείας.

Αναλυτικότερα, 38% των χρηστών ηλεκτρονικών υπολογιστών που συμμετείχαν στην έρευνα, δήλωσαν ότι λαμβάνουν πειρατικό λογισμικό “περιστασιακά”, “πάντα” ή “τις περισσότερες φορές”, ενώ 32% δήλωσαν “σπάνια”.

Ως αποτέλεσμα, το ποσοστό της πειρατείας λογισμικού στην Ελλάδα για το 2011 άγγιξε το 61%, το οποίο σημαίνει ότι κατά προσέγγιση 2 στα 3 προγράμματα που εγκαταστάθηκαν από χρήστες ήταν χωρίς άδεια (παράνομα). Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά 2% σε σύγκριση με το 59% που καταγράφηκε το 2010, και αντικατοπτρίζει τη σταθερά ανοδική τάση της πειρατείας λογισμικού που καταγράφεται στην Ελλάδα κάθε χρόνο από το 2007. Η δε εμπορική αξία της πειρατείας για το 2011 αντιστοιχεί σε €247 εκατομμύρια.

Με το ποσοστό του 61%, η Ελλάδα κατατάσσεται 3η ανάμεσα στις πρώτες πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα μεγαλύτερα ποσοστά πειρατείας, μετά τη Βουλγαρία (64%) και τη Ρουμανία (63%), και ακολουθούμενη από τη Λετονία και τη Λιθουανία (με ποσοστό 54% και οι δύο), και την Πολωνία (53%). Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, το ποσοστό πειρατείας για το 2011 κυμαίνεται στο 33%, καταγράφοντας μια μείωση της τάξης του 2% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

“Εάν 70% των συμμετεχόντων σε έρευνα στην Ελλάδα παραδέχονταν ότι διαπράττουν οποιουδήποτε είδους κλοπή – ακόμα και σπάνια – οι αρχές θα αντιδρούσαν άμεσα προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Μια αντίστοιχη αντίδραση απαιτείται και για την πειρατεία λογισμικού: εντατική εκπαίδευση του κοινού, πρωτοβουλίες ενημέρωσης και επιβολή του νόμου, όπου χρειάζεται”, δήλωσε η Μαρίνα Ανωγιάτη, Επικεφαλής της Επιτροπής εταιριών μελών της BSA στην Ελλάδα.

Στην Ελλάδα, εκτός από τις προσπάθειες της BSA για ενημέρωση και ενθάρρυνση των επιχειρήσεων για χρήση νόμιμου λογισμικού, ορισμένοι κυβερνητικοί φορείς κινούνται, επίσης, προς την ίδια κατεύθυνση, όπως για παράδειγμα το Σώμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο έχει δημιουργήσει ένα ειδικό τμήμα για την καταπολέμηση του παράνομου λογισμικού.

Διεθνή ευρήματα της έρευνας

Σε διεθνές επίπεδο, τα στοιχεία της έρευνας καταδεικνύουν ότι τα ποσοστά πειρατείας στις ανερχόμενες αγορές βρίσκονται σε υψηλότερα επίπεδα, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα ποσοστά των πιο ώριμων αγορών – 68% σε σύγκριση με 24% κατά μέσο όρο – ενώ ταυτόχρονα, οι αναπτυσσόμενες αγορές είναι υπεύθυνες για το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης της εμπορικής αξίας που προκύπτει από την κλοπή λογισμικού. Τα στοιχεία αυτά μας βοηθούν να εξηγήσουμε τη δυναμική της αγοράς πίσω από τα διεθνή ποσοστά πειρατείας λογισμικού, που κυμάνθηκαν στο 42% το 2011, ενώ η σταθερά διευρυνόμενη αγορά στον αναπτυσσόμενο κόσμο, οδήγησε την εμπορική αξία της κλοπής λογισμικού στα €45,6 δις.

Άλλα ευρήματα της φετινής έρευνας της BSA σχετικά με την πειρατεία λογισμικού:

  • Σε διεθνές επίπεδο, οι πιο συχνοί παράνομοι χρήστες λογισμικού είναι άνδρες και νέοι σε ηλικία – και είναι σε διπλάσιο ποσοστό πιο πιθανό να ζουν σε μια αναπτυσσόμενη οικονομία, παρά σε μια ώριμη αγορά (38% σε σύγκριση με 15%).
  • Επικεφαλής εταιρειών παραδέχονται ότι χρησιμοποιούν παράνομο λογισμικό πιο συχνά σε σύγκριση με άλλους χρήστες – ενδιαφέρον μάλιστα παρουσιάζει ότι, σε ποσοστό διπλάσιο σε σύγκριση με άλλους χρήστες, λένε ότι αγοράζουν λογισμικό για έναν υπολογιστή και στη συνέχεια εγκαθιστούν το πρόγραμμα και σε άλλους υπολογιστές στα γραφεία τους.
  • Σε διεθνές επίπεδο, τα πνευματικά δικαιώματα και η προστασία τους υποστηρίζονται δυναμικά, ωστόσο υπάρχει σημαντική απουσία κινήτρων που θα οδηγούσαν τους πειρατές λογισμικού σε πραγματική αλλαγή συμπεριφοράς. Μόλις το 20% όσων χρησιμοποιούν συχνά παράνομο λογισμικό στις προηγμένες αγορές – και 15% στις αναπτυσσόμενες αγορές – αναφέρουν ότι το ρίσκο να τους πιάσουν, αποτελεί κίνητρο για να μην κάνουν παράνομη χρήση λογισμικού.

Πηγή : neo2.gr