Εννέα στους δέκα Σουηδούς σήμερα δε θα στήριζε την υιοθέτηση του ευρώ, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε από το Πανεπιστήμιο του Gothenburg.

Στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης πρέπει να αποδοθεί η αρνητική άποψη των Σουηδών, τονίζει ο καθηγητής που διεξήγαγε την έρευνα, Sören Holmberg.

Ο καθηγητής διεξήγαγε την έρευνα το φθινόπωρο του 2011, ενώ σήμερα προσδοκά ακόμη χαμηλότερη στήριξη στο ενιαίο νόμισμα.

«Υποψιάζομαι ότι υπάρχει ακόμη χαμηλότερη στήριξη στο ευρώ τώρα», υπογράμμισε στο Sveriges Radio. «Ωστόσο σήμερα η στήριξη βρίσκεται σε τόσο χαμηλά επίπεδα, που δεν πάει πιο κάτω».

Μια πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι το 54% των Σουηδών θα ψήφιζε εναντίον της ένταξης στην ευρωζώνη. Μόλις 3 χρόνια πριν, το ποσοστό των Σουηδών που θα ψήφιζαν υπέρ σε ενδεχόμενο δημοψήφισμα είχε πλειοψηφία. Σήμερα, μόλις 12% των Σουηδών θέλει να αντικαταστήσει τη σουηδική κορώνα με το ευρώ.

Το 2003 η Σουηδία ψήφισε εναντίον στην υιοθέτηση του ευρώ μέσω δημοψηφίσματος.

Επίσης η έρευνα διαπιστώνει και δυσπιστία στην ΕΕ συνολικά, ακόμη και σε πεδία που δεν συνδέονται με την οικονομία. «Εάν κάτι δεν πάει καλά, σε αυτή την περίπτωση με την οικονομία, τότε η αρνητική στάση θα μεταφερθεί και σε άλλα πεδία. Οι Σουηδοί κατηγορούν την ΕΕ για την κακή οικονομία, όχι απλά στην Ευρώπη, αλλά επίσης και στη Σουηδία», είπε.

Ωστόσο, η έρευνα διαπιστώνει επίσης ότι οι Σουηδοί πιστεύουν ότι η Ευρώπη κάνει καλή δουλειά στη δημιουργία καλών συνθηκών για τις επιχειρήσεις, στις στρατιωτικές και περιβαλλοντικές πολιτικές.

Παρά την έλλειψη εμπιστοσύνης, 50% των Σουηδών ακόμη θέλουν η χώρα τους να είναι μέλος της ΕΕ έναντι 22% αυτών που θέλουν την αποχώρησή της.

Πηγή: euractiv.gr