«Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είχε καταστροφικές συνέπειες, σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, πρωτίστως για την ίδια τη χώρα αλλά και για την ευρωζώνη, η οποία θα βρισκόταν αντιμέτωπη με τον κίνδυνο διάδοσης της κρίσης» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, Ντιντιέ Ρεϊντερς, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Γιουρογκρούπ στις Βρυξέλλες. Ο Ντ. Ρεϊντερς, αφού εξέφρασε την ανησυχία του για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, τόνισε ότι η ίδια η χώρα είναι αυτή που θα πρέπει να αποφασίσει για το τι επιθυμεί.

Επισήμανε δε ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια, προκειμένου να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ.

Ανέφερε, εξάλλου, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει συμπληρωματικές προσπάθειες, σε ό,τι αφορά τη μείωση των δαπανών και τη συλλογή των φόρων, ενώ, όπως είπε, από την πλευρά της, η ΕΕ θα μπορούσε να ενισχύσει την αλληλεγγύη της με την παροχή δανείων μεγαλύτερης διάρκειας, 10-15 ετών.

Ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Λικ Φρίντεν, επέμεινε ότι η Eλλάδα θα πρέπει να σεβαστεί το «Σύμφωνο αλληλεγγύης», που έχει υπογράψει με την ΕΕ, προειδοποιώντας πως, σε αντίθετη περίπτωση, δεν μπορεί να συνεχιστεί η κοινοτική χρηματοδότηση. Η συμφωνία αυτή που έγινε με την ελληνική κυβέρνηση -και όχι με κάποιο πολιτικό κόμμα -συνδέεται με αυστηρές προϋποθέσεις για την Ελλάδα, τόνισε ο Λ.Φρίντεν, ο οποίος υπογράμμισε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι αυτή που θα πρέπει να λάβει αποφάσεις.

Eπιμέλεια:Χρήστος Μαζάνης

Πηγή: zougla.gr