Περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους τους τελευταίους μήνες εξαιτίας των συγκρούσεων μεταξύ του στρατού και ανταρτών στο βορειοδυτικό Πακιστάν, στα σύνορα με το Αφγανιστάν, και περισσότεροι από 260.000 εκτοπισμένοι έχουν ήδη ζητήσει βοήθεια, όπως αναφέρει σήμερα μια μη κυβερνητική οργάνωση και ένας τοπικός αξιωματούχος. Αυξανόμενος αριθμός γυναικών και παιδιών εξακολουθούν να εγκαταλείπουν την περιοχή Χιμπέρ, μία από τις επτά περιοχές των φυλών που βρίσκεται στα σύνορα με το Αφγανιστάν, οι οποίες θεωρούνται προπύργιο των Ταλιμπάν και της αλ Κάιντα.

Περισσότερες από 500 οικογένειες φτάνουν καθημερινά στον καταυλισμό προσφύγων στην Τζαλοζάι, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νουρ ‘Ακμπαρ, υπεύθυνος του καταυλισμού που βρίσκεται κοντά στην Πεσαουάρ στον οποίο καταφεύγουν πρόσφυγες από τις αφγανικές και πακιστανικές συρράξεις εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια.

«Έχουμε καταγράψει 56.842 οικογένειες, ή 264.253 ανθρώπους, που έχουν φτάσει εδώ από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης (στο Χιμπέρ) τον Ιανουάριο (…) και αναμένουμε περισσότερους καθώς συνεχίζονται οι μάχες», σημείωσε ο ‘Ακμπαρ.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Save the Children εκτίμησε από την πλευρά της ότι 63.000 οικογένειες, δηλαδή περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι, έχουν ήδη φύγει από το Χιμπέρ και οι περισσότεροι από αυτούς έχουν επιλέξει να εγκατασταθούν στο Τζαλοζάι.

Η οργάνωση επισημαίνει σε έκθεσή της ότι «συνολικά 600.000 άνθρωποι θα εκτοπιστούν, ανάμεσά τους περισσότερα από 300.000 παιδιά, αν συνεχιστεί η στρατιωτική επιχείρηση». Οι συγκρούσεις στην περιοχή Χιμπέρ, που ξεκίνησαν τον Ιανουάριο όταν ο στρατός επιτέθηκε σε θέσεις ανταρτών, διεξάγονται σε μια ευρεία περιοχή 60 τετραγωνικών χιλιομέτρων δυτικά της Πεσαουάρ και μέχρι το Αφγανιστάν, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.

Επιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης

Πηγή: zougla.gr