Με ποινικές διώξεις και για δολοφονία είναι πλέον αντιμέτωπη η Tymoshenko, σύμφωνα με τον Ουκρανό αναπληρωτή Γενικό Εισαγγελέα που μίλησε στη EurActiv.

Ο Renat Kuzmin βρέθηκε στις Βρυξέλλες και έδωσε συνέντευξη στην EurActiv. Τόνισε ότι η εισαγγελία θα απαγγείλει σε δύο εβδομάδες καταγγελίες για τη δολοφονία του πρώην βουλευτή Yefhen Shcherban το 1996.

Ο Shcherban και η σύζυγός του δολοφονήθηκαν στο αεροδρόμιο του Donetsk το 1996 από κάποιους που είχαν μεταμφιεστεί σε αστυνομικούς. Σύμφωνα με την εισαγγελία, οι δολοφόνοι του Shcherban ομολόγησαν ότι έλαβαν 1εκ $ από τραπεζικό λογαριασμό που συνδέεται με την Tymoshenko και τον Pavlo Lazarenko.

Ο Lazarenko ήταν πρωθυπουργός από το 1996 μέχρι το 1997 καθώς και «μέντορας» της Tymoshenko, που εκείνη την περίοδο ήταν πρόεδρος των Συστημάτων Ενέργειας της Ουκρανίας, μια ιδιωτική εταιρεία που εισήγαγε ρωσικό φυσικό αέριο στην Ουκρανία. Ο Lazarenko καταδικάστηκε για ξέπλυμα χρήματος και σήμερα εκτίει ποινή φυλάκισης στις ΗΠΑ.

Η Tymoshenko έχει τονίσει ότι οι κατηγορίες για φόνο εναντίον της είναι «άτοπες» και σαφώς πολιτικά καθοδηγούμενες. «Σήμερα η εισαγγελία ερευνά αυτή την ποινική υπόθεση και ελέγχει τα γεγονότα που δείχνουν συμμετοχή των Tymoshenko και Lazarenko στην οργάνωση και χρηματοδότηση αυτής της δολοφονίας. Και η δουλειά που έχει γίνει μέχρι τώρα έχει φέρει αποτελέσματα», είπε ο Kuzmin.

Ερωτηθείς εάν οι εξελίξεις θα επισκιάσουν το Euro 2012, όπου φιλοξενεί η Ουκρανία από κοινού με την Πολωνία, ο Kuzmin απάντησε ότι οι διώξεις δεν συνεπάγονται απαραίτητα και έναρξη δίκης, εφόσον η Tymoshenko βρίσκεται υπό θεραπεία και σύμφωνα με το ουκρανικό δίκαιο, ένας άρρωστος δεν μπορεί να διωχθεί.

Υπαινίχθηκε ότι η Tymoshenko έκανε κατάχρηση της νομικής διαδικασίας με τις απαιτήσεις της για θεραπεία. Τόνισε ότι 150 γυναίκες, που εκτίουν ποινές στις φυλακές όπου βρίσκεται και η Tymoshenko, υποφέρουν από την ίδια ασθένεια και ότι οι συνθήκες διαφόρων εξ αυτών είναι πολύ χειρότερες.

«Η Tymoshenko σήμερα τυγχάνει της καλύτερης θεραπείας. Έχει τους καλύτερους γιατρούς της Ευρώπης. Ειδικά για αυτή, εξοπλίστηκε μια ολόκληρη κλινική. Έχει γερμανούς γιατρούς, ουκρανούς, τους δικούς της. Γενικά, ελέγχθηκε η υγεία της 266 φορές όντας υπό κράτηση. Κανένας απλός φυλακισμένος στην Ευρώπη δεν έχει τέτοια προνόμια όπως η Tymoshenko», είπε ο εισαγγελέας.

«Μια εξέταση αίματος θα καταστήσει σαφές τι είδους πρόβλημα υγείας έχει, αλλά δεν έχει τίποτα. Για αυτό δεν δίνει αίμα», τόνισε.

Ιστορικό

Η ΕΕ δήλωσε «απογοητευμένη» από την καταδίκη της Yulia Tymoshenko για 7 χρόνια φυλάκισης με κατηγορίες για κατάχρηση εξουσίας αναφορικά με τη συμφωνία για το φυσικό αέριο που υπεγράφη με τη Ρωσία το 2009.

Η δίκη είχε «πολιτικά κίνητρα» και δεν σεβάστηκε τα διεθνή πρότυπα, είπε η ΕΕ, προσθέτοντας ότι «θα επηρεάσει» τις πολιτικές της έναντι της Ουκρανίας.

Πηγή: euractiv.gr