Η μελλοντική χρηματοδότηση της Ελλάδας εξαρτάται από την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της, δήλωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη γερμανική κάτω Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε.

 «Το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη βρίσκεται στα χέρια της. Επιθυμούμε να βοηθήσουμε και θα βοηθήσουμε την Ελλάδα, αλλά πρέπει να είναι έτοιμη να δεχτεί βοήθεια», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Βεστερβέλε.

«Εάν η Ελλάδα εκτραπεί από τον συμφωνημένο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, τότε η πληρωμή περαιτέρω δόσεων βοήθειας δεν θα είναι δυνατή, η αλληλεγγύη δεν πηγαίνει μονάχα προς μία κατεύθυνση», συμπλήρωσε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Παραδέχτηκε πάντως ότι το Βερολίνο επιθυμεί να εστιάσει την προσοχή του στην ανάπτυξη, παρά τη λιτότητα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει αύξηση των κρατικών δαπανών.

«Στο Ευρωπαϊκό επίπεδο θέλουμε να επικεντρωθούμε και στην ανάπτυξη», δήλωσε ο κ. Βεστερβέλε, προειδοποιώντας όμως ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να δαπανά περισσότερα [χρήματα], αλλά πρέπει να χρησιμοποιήσει τα μέσα της καλύτερα από ότι έχει κάνει έως τώρα».

Η ομιλία του κ. Βεστερβέλε έγινε λίγες ημέρες πριν την προγραμματισμένη πρώτη επίσκεψη του Σοσιαλιστή γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ στο Βερολίνο. Ο κ. Ολάντ θα συναντήσει την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στις 15 Μαΐου.

Δεδομένου ότι ο κ. Ολάντ έχει επανειλημμένα εξαγγείλει ότι προτίθεται να τροποποιήσει το δημοσιονομικό σύμφωνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι δηλώσεις του κ. Βεστερβέλε, που δεν ανέφερε το όνομα του γάλλου προέδρου, πιθανότατα απευθύνονταν στο Παρίσι με στόχο να υπενθυμίσουν στον κ. Ολάντ ότι τυχόν αλλαγές δεν είναι διαπραγματεύσιμες.

Πηγή: skai.gr