Ελαφρά επιβράδυνση, στο 3,4% τον Απρίλιο από 3,6% τον Μάρτιο, παρουσίασε ο πληθωρισμός της Κίνας.

Το ποσοστό αυτό έγινε γνωστό σήμερα, Παρασκευή, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση ότι το κινεζικό εμπορικό πλεόνασμα διευρύνθηκε τον Απρίλιο, αλλά οι εισαγωγές ήταν «πεσμένες», κάτι που εντείνει την ανησυχία ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου δεν έχει κάνει αρκετά για την τόνωση της εγχώριας κατανάλωσης.

Πιο συγκεκριμένα, οι κινεζικές εξαγωγές αυξήθηκαν 4,9% τον Απρίλιο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ οι εισαγωγές παρουσίασαν μόλις 0,3% αύξηση.

Στο μεταξύ, το πρώτο τρίμηνο του 2012 η οικονομία της Κίνας αυξήθηκε κατά 8,1%, από 8,9% το τελευταίο τετράμηνο του 2011. Το 8,1% αποτελεί χαμηλό τριετίας. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο από τον στόχο 7,5% που έχει θέσει για φέτος η κινεζική κυβέρνηση, αν και τα τελευταία δύο χρόνια ο ρυθμός με τον οποίο αυξάνεται η κινέζικη οικονομία, είναι ολοένα και μικρότερος.

Στις αρχές του μήνα ο κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο, είχε δηλώσει πως αναμένεται η χώρα του να καταγράψει έλλειμμα στον προϋπολογισμό της ύψους περίπου 800 δισ. γιούαν, ή 1,5% του ΑΕΠ της.

Ήδη η επιβράδυνση της οικονομίας έχει «χτυπήσει» τους κλάδους του πετρελαίου και της βιομηχανίας, αλλά και την κατανάλωση αγαθών.

Πηγή: skai.gr