Η δέκατη έκτη δράση του “Θεσσαλονίκη Αλλιώς”, του αστικού πειράματος που οργανώνει η Parallaxi από το καλοκαίρι του 2010, συμπίπτει με τα δεύτερα γενέθλιά του και θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 9 και την Κυριακή 10 Ιουνίου. Πρόκειται για ένα από τα πιο φιλόδοξα project που οργανώσαμε μέχρι σήμερα και αφορά την «ανακάλυψη» του άγνωστου θαλάσσιου μετώπου της πόλης, που εκτείνεται από την παραλία της Αρετσούς μέχρι το Αεροδρόμιο Μακεδονία.

Προσχέδιο προγράμματος

Στη διάρκεια ενός διημέρου δεκάδες διαφορετικές δράσεις θα ζωντανέψουν μία αναξιοποίητη έκταση της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα:

-Προτάσεις, σχέδια και ιδέες για τη μελλοντική αξιοποίηση του μετώπου θα παρουσιαστούν σε ημερίδα που θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις της ελληνογαλλικής σχολής Καλαμαρί.

-Θα επιχειρηθούν δόκιμες νέων ήπιων χρήσεων σε συγκεκριμένα κομμάτια της ακτογραμμής. Πικ νικ και δράσεις για παιδιά στον Ιππικό Όμιλο Βορείου Ελλάδος. Καθαρισμούς της ακτής όπισθεν του εμπορικού κέντρου Florida και μετατροπή του σε μία πραγματική παραλία, σε έναν τόπο αναψυχής και ξεκούρασης με την εγκαταστάση επίπλωσης εξωτερικού χώρου.

-Γνωριμία με ανεξερεύνητα τόπια και την ιστορία τους. Ξεναγήσεις στα Καρνάγια και στην ευρύτερη περιοχή (παλιά ΒΙΑΜΥΛ κτλ.) -Λειτουργία πειραματικής ψαραγοράς για μια μέρα με παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις και το στήσιμο αυτοσχέδιων υπαίθριων ουζερί στην έκταση όπισθεν του νοσοκομείου Παναγία.

-Δράσεις περιβαλλοντικές αλλά και γνωριμίας με τη γη και τη θάλασσα στο Αγρόκτημα του Α.Π.Θ. στην περιοχή του αεροδρομίου. -Γνωριμία των περιοχών με ποδηλατικές διαδρομές από ομάδες ποδηλατών της πόλης.

-Το διήμερο ολοκληρώνεται με ένα μεγάλο beach party στην ακτή Καλαμάκι, απέναντι από το Στρατόπεδο Κόδρα, στα πρότυπα των αντίστοιχων παλαιότερων δεκαετιών με παιχνίδια παραλίας και συναυλίες. Το μουσικό πρόγραμμα αναλαμβάνουν γνωστοί καλλιτέχνες και συγκροτήματα της Θεσσαλονίκης.

Σκοπός της δράσης

Σκοπός του project είναι να έρθουν σε επαφή οι πολίτες με έναν άγνωστο και καλά κρυμμένο θησαυρό που θα μπορούσε στο μέλλον να αποτελέσει μια από τις χρυσές εφεδρείες της πόλης για ήπια ανάπτυξη και αξιοποίηση, τουριστική ή και άλλη. Η πρώτη μέρα της δράσης είναι αφιερωμένη στο κομμάτι του μετώπου που βρίσκεται εκτός πόλης, από το Φοίνικα μέχρι το αεροδρόμιο, ενώ η δεύτερη μέρα είναι αφιερωμένη στις περιοχές που βρίσκονται εντός των ορίων της πόλης.

Το αναλυτικό πρόγραμμα της δράσης και όλες οι οδηγίες για την παρακολουθήσετε καλύτερα θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες. Ετοιμαστείτε!

* Περιμένουμε προτάσεις συμμετοχής από όσους ενδιαφέρεστε να λάβετε μέρος στις δράσεις και απευθυνούμε πρόσκληση σε όσους θα επιθυμούσαν να συνδράμουν ως εθελοντές στη διεύθυνση thessalonikiallios@gmail.com

Πηγή: parallaximag.gr