Σε εταιρίες των οποίων οι καινοτομίες έχουν το μεγαλύτερο αντίκτυπο στη βιομηχανία τους αναφέρεται δημοσίευμα του περιοδικού Fast Company.

Παρακάτω ακολουθεί λίστα με τις top 10 εταιρίες της βιομηχανίας της βιοτεχνολογίας:

Life Technologies

Η Life Technologies κατέστησε γρηγορότερη την ανάλυση της γενετικής αλληλουχίας φέρνοντας τη στα νοσοκομεία, σε ερευνητές, καθώς και επιστήμονες μεταξύ διαφόρων βιομηχανιών για την πρόσληψη πληροφοριών από το DNA. Η εταιρία φέτος ανακοίνωσε το πιο πρόσφατο της μηχάνημα γενετικής αλληλουχίας, το Ion Proton, το οποίο μπορεί να αποκωδικοποιήσει ένα ολόκληρο γονιδίωμα με κόστος μόνο 1.000 δολαρίων. Η νέα αυτή συσκευή είναι 1.000 φορές ισχυρότερη από την προηγούμενη, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Genentech

Η Genentech προσέγγισε διαφορετικούς τρόπους για τη θεραπεία του καρκίνου, αλλάζοντας εποχή για τους ασθενείς ως προς την αντιμετώπιση του. Εστιάζει σε θεραπείες που βασίζονται σε συγκεκριμένες γενετικές παραλλαγές. Κάνοντας γενετικό έλεγχο κάθε φαρμάκου, οι γιατροί μπορούν να είναι πιο βέβαιοι για το αν δίνουν τη σωστή συνταγή σε κάθε περίπτωση.

Bug Agentes Biológicos

Η εταιρία αυτή υιοθέτησε μια φυσική εναλλακτική λύση για το θέμα των βλαβερών γεωργικών παρασιτοκτόνων. Ανατρέφει και χρησιμοποιεί σφήκες για την εξόντωση προνυμφών και άλλων εντόμων προτού αυτά βλάψουνε τις δύο μεγαλύτερες καλλιέργειες στη Βραζιλία, τα ζαχαροκάλαμα και τη σόγια. Αντικαθίστανται έτσι τα φυτοφάρμακα, ενώ η εταιρία στοχεύει και στην 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων αγορά φυτοφαρμάκων.

Amyris

Η Amyris φέρνει τα βιοκαύσιμα στο επίκεντρο. Παρασκευάζει ανανεώσιμη ντίζελ από ζαχαροκάλαμο, δημιουργώντας ένα αναπληρωματικό που μπορεί να αναμιχθεί με την κανονική ντίζελ και να χρησιμοποιηθεί χωρίς να χρειάζεται κάποια συγκεκριμένη υποδομή ή κάποιο μηχάνημα στο αυτοκίνητο. Πέρυσι η εταιρία άνοιξε το πρώτο της εργοστάσιο εμπορικών ανανεώσιμων-χημικών στο Σάο Πάολο, όπου θα τροφοδοτήσει αρκετά από τα 150.000 λεωφορεία της πόλης, αντικαθιστώντας τα υψηλής περιεκτικότητας σε θείο καύσιμα. Η Amyris επίσης συνεργάζεται με την Michelin, αντικαθιστώντας τα χημικά λάστιχα με μια άλλη έκδοση που βασίζεται στη ζάχαρη.

GE

Η εταιρία αυτή χρησιμοποιεί την τεχνολογία του ασύρματου διαδικτύου για την αναβάθμιση της παροχής φροντίδων υγείας για τους ηλικιωμένους. Σε συνεργασία με την Intel δημιούργησε την Care Innovations με σκοπό την απομακρυσμένη παρακολούθηση της υγείας των ηλικιωμένων, καθιστώντας τους ίδιους ικανούς να ζούνε ανεξάρτητοι αλλά και να έχουν εύκολη πρόσβαση σε παροχή φροντίδων.

Diagnostics For All

Η μη κερδοσκοπική αυτή εταιρία δημιούργησε ένα τεστ υγείας για το συκώτι το οποίο είναι μικρό και φτηνό. Εκτυπώνει τα ιατρικά της τεστ χρησιμοποιώντας απλό εξοπλισμό υπολογιστή. Έτσι, η εταιρία μπορεί να παρασκευάζει τα τεστ από παντού και για πολύ λίγα χρήματα, ενώ τα τεστ αυτά είναι και πολύ γρήγορα καθώς εμφανίζουν τα αποτελέσματα εντός 15 λεπτών. Η Diagnostics For All έκανε τα πρώτα της τεστ στην Ινδία πέρυσι, ενώ φέτος κάνει δοκιμές στο Βιετνάμ.

The Plant

Η The Plant καλλιεργεί πλέον τρόφιμα δίχως να χρησιμοποιεί κάποια μορφή ενέργειας ή να παράγει απόβλητα. Η παραγωγή τους βασίζεται στην υδροπονική καλλιέργεια, ενώ χρησιμοποιεί λίπασμα που παράγεται από φύκια “algae”. Τέλη του 2015 η φάρμα της εταιρίας δεν θα χρησιμοποιεί κάποια μορφή ενέργειας και ούτε θα παράγει απόβλητα. Το κτίριο της εταιρίας περιβάλλεται από ένα σύνθετο σύστημα “input-output” βρόχων, ενώ του χρόνου θα αποκτήσει ένα σύστημα αναερόβιου “digester” για να μετατρέπει τα απόβλητα σε ενέργεια.

Cellular Dynamics International

Η εταιρία αυτή δημιούργησε το πρώτο εμπορικά διαθέσιμο προϊόν που προέρχεται από τα σωματικά κύτταρα ενηλίκων. Το προϊόν της το ονομάζει “Icell cardiomyocytes” και το κυκλοφόρησε στην αγορά πέρυσι. Η τεχνολογία αυτή παρέχει στους ερευνητές τις δυνατότητες των πολυδύναμων βλαστικών κυττάρων, επιταχύνοντας τη διαδικασία ανακάλυψης νέων φαρμάκων δίχως την ανησυχία έλλειψης υλικών. Η φαρμακευτική εταιρία, Roche, χρησιμοποιεί τα κύτταρα αυτά για την ανάλυση φαρμάκων.

Humacyte

Η Humacyte δημιούργησε αιμοφόρα αγγεία από το μηδέν. Η Laura Niklason ξεκίνησε την Humacyte έπειτα από την απασχόληση της σε μια εντατική μονάδα, όπου οι χειρούργοι συχνά δυσκολεύονταν να βρούνε τις κατάλληλες φλέβες στα χέρια και τα πόδια για να αντικαταστήσουν τις κύριες αρτηρίες. Πλέον η εταιρία καθιστά τα μοσχεύματα φλέβας ευκολότερα. Οι δοκιμές σε ανθρώπινα αγγεία θα ξεκινήσουν φέτος, ενώ του χρόνου σειρά έχουν οι ιστοί, όπως οι σύνδεσμοι και οι τένοντες.

Harvard Bioscience

Πρωτοπορία της Harvard Bioscience είναι η δημιουργία ενός οργάνου στο εργαστήριο και η μόσχευση του σε άνθρωπο. Το 2011 η ίδια δημιούργησε επιτυχώς μια τραχεία για έναν 36χρονο με καρκίνο στην τραχεία. Αυτή δημιουργήθηκε από τα βλαστικά κύτταρα του ασθενή, τα οποία συνδυάστηκαν με νανο-σωματίδια του ίδιου πλαστικού που χρησιμοποιείται για την εμφιάλωση του νερού. Δημιουργώντας όργανα από το μηδέν, η Harvard Bioscience δίνει ελπίδες σε όσους η διάγνωση έδειξε ότι ο καρκίνος τους δεν μπορεί να χειρουργηθεί, ενώ μειώνει και το ρίσκο της απόρριψης του μεταμοσχευμένου ιστού από το σώμα.

του Παναγιώτη Γαρουφαλίδη

Πηγή: epixeiro.gr