Σημαντική μείωση στις τηλεφωνικές χρεώσεις roaming εντός της ΕΕ θα έχουνε από την 1η Ιουλίου οι ευρωπαίοι πολίτες, ύστερα από σχετικό ψήφισμα στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

Με 578 ψήφους υπέρ, 10 κατά και 10 αποχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έλαβε την τελική απόφαση χθες (9 Μαΐου) να μειώσει σημαντικά τις χρεώσεις roaming εντός της ΕΕ, ενώ ανοίγει και ο ανταγωνισμός στις υπηρεσίες roaming, αφού πλέον ο καταναλωτής θα έχει τη δυνατότητα να επιλέγει ο ίδιος το δίκτυο τηλεφωνίας που επιθυμεί.

«Η χρήση κινητών συσκευών (τηλέφωνα, ταμπλέτες, smartphones) παραμένει ακριβή. Το καλοκαίρι, οι πολίτες μας θα μπορούν να εκμεταλλευτούν τα πιο ευνοϊκά τιμολόγια. Το Κοινοβούλιο κατάφερε να περάσει την πρότασή του για φθηνότερες τιμές roaming για τους πελάτες», είπε η κεντροδεξιά ευρωβουλευτής Angelika Niebler χθες (9 Μαΐου) στην ολομέλεια.

Συνέχισε λέγοντας ότι από τον Ιούλιο του 2014, οι καταναλωτές θα μπορούν να επιλέγουν διαφορετικό πάροχο για υπηρεσίες roaming από αυτόν που έχουν στη χώρα τους «αυξάνοντας τον ανταγωνισμό στο εν λόγω πεδίο».

Οι χρεώσεις

Το γραπτό μήνυμα (sms) πλέον θα χρεώνεται 9 λεπτά και 6 λεπτά από την 1η Ιουλίου του 2014. Οι τηλεφωνικές κλήσεις θα κοστίζουν 29 λεπτά ανά λεπτό και 19 λεπτά από την 1η Ιουλίου του 2014 (από τα 35 λεπτά που ισχύει σήμερα).

Τέλος αναφορικά με τα δεδομένα στο διαδίκτυο, τίθεται ανώτατο όριο 70 λεπτά ανά megabyte από την 1η Ιουλίου φέτος, 45 λεπτά το 2013 και 20 λεπτά από την 1η Ιουλίου του 2014.

Ανοίγει ο ανταγωνισμός στο roaming

Σύμφωνα με το χθεσινό ψήφισμα, οι καταναλωτές θα μπορούν επίσης να επιλέγουν ξεχωριστά δίκτυα τηλεφωνίας για το εσωτερικό και για το εξωτερικό, διατηρώντας πάντα των ίδιο αριθμό.

Η αλλαγή παρόχου για χρήση υπηρεσιών roaming όντας στο εξωτερικό, δεν θα πρέπει να χρεώνεται ενώ η εταιρεία τηλεφωνίας που έχει κάποιος σε εθνικό επίπεδο, οφείλει να ενημερώσει τους πελάτες της για το εν λόγω δικαίωμα.

Αναλυτικά οι νέες χρεώσεις:

Σήμερα 1η Ιουλίου 2012 1η Ιουλίου 2013 1η Ιουλίου 2014
Εξερχόμενες κλήσεις/ανά λεπτό 35 cents  29 cents  24 cents  19 cents 
Εισερχόμενες κλήσεις ανά λεπτό 11 cents  8 cents 7 cents 5 cents
SMS 11 cents 9 cents 8 cents 6 cents
Internet 70 cents 45 cents 20 cents

Ιστορικό

Τον Ιούνιο του 2007, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε έναν κανονισμό που βάζει όρια στις τιμές των διασυνοριακών κλήσεων κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη, τον λεγόμενο «κανονισμό για την περιαγωγή».

Η παρέμβαση της ΕΕ περιορίστηκε στο ζήτημα της περιαγωγής επειδή οι εγχώριες κλήσεις εξακολουθούν να αποτελούν αρμοδιότητα των εθνικών ρυθμιστικών αρχών.

Ο πρώτος κανονισμός για την περιαγωγή αποκλείει, επίσης, τα γραπτά μηνύματα και δεδομένα. Μια δεύτερη ρύθμιση τέθηκε σε ισχύ το 2009, με την εισαγωγή περαιτέρω μέτρων για την βαθμιαία μείωση των ανώτατων ορίων για τη φωνητική περιαγωγή, μαζί με τις εγγυήσεις κατά των «φουσκωμένων λογαριασμών» για την περιαγωγή δεδομένων.

Τον περασμένο Ιούλιο η Επιτροπή πρότεινε ένα τρίτο κανονισμό για την περιαγωγή και ανακοίνωσε σχέδια για τη δομική μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής αγοράς όσον αφορά τις τηλεφωνικές κλήσεις περιαγωγής μειώνοντας τις τιμές χονδρικής πώλησης και ανοίγοντας την αγορά σε νέους φορείς παροχής υπηρεσιών.

Τα μέτρα αυτά έπρεπε να εξαλείψουν τις διαφορές για τις διασυνοριακές τηλεφωνικές κλήσεις, λέγοντας ότι τα ανώτατα όρια τιμών θα είναι πλέον αναγκαία από το 2016.

Πηγή: euractiv.gr