Κάνω «log off». Για λίγες ώρες έστω δραπετεύω από τις διερευνητικές εντολές, τα μετεκλογικά τηλεοπτικά πάνελ, τις πολιτικές αναλύσεις, τις συνταγματικές ερμηνείες, τα δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου για την πολιτική αστάθεια των ημερών. Kατηφορίζω την Αριστοτέλους, τρυπώνω στο Ολύμπιον για να δω ένα διαφορετικό έργο αυτή τη φορά, με πρωταγωνιστές τους ομιλητές του Tedx Thessaloniki και τίτλο «Το θάρρος να δημιουργείς».

Αυτό είναι το θέμα του φετινού Tedx Thessaloniki, το θάρρος να δημιουργείς. Όχι εντυπώσεις, πανικό, χάος και μπάχαλο. Το θάρρος να δημιουργείς κόντρα στα προηγούμενα. Να δημιουργείς ξεκινώντας από μια ιδέα, έναν στόχο, ένα όνειρο, να το πλάθεις στο μυαλό και στα χέρια σου. Θέλω να ακούσω ανθρώπους που ξεκίνησαν μόνοι τους, χωρίς δεκανίκια, διένυσαν αποστάσεις συχνά με κόντρα άνεμο, εξερευνώντας κάθε μέρα τα όρια της αντοχής, του θάρρους και της δημιουργικότητάς τους. Όχι στη θεωρία, στην πράξη. Τώρα πιο πολύ από ποτέ, θέλω να ακούσω τις ιστορίες τους, τις ιδέες τους «που αξίζει να διαδοθούν» όπως είναι άλλωστε η φιλοσοφία του Ted. Τώρα πιο πολύ από ποτέ θέλω να ξαναζήσω την εμπειρία μιας διοργάνωσης Ted.

Δεκαεπτά ομιλητές και τέσσερις performer από όλον τον κόσμο, από το χώρο της τεχνολογίας, της τέχνης, της πολιτικής, των επιχειρήσεων, της επιστήμης και του ακτιβισμού θα αφηγηθούν τη δική τους εμπειρία. Η συγγραφέας, Victoria Hislop, ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής, ο Άγγελος Πατσιάς, δάσκαλος και διευθυντής ενός τετραθέσιου δημοτικού σχολείου στη Φουρφουρά της ορεινής Κρήτης ο οποίος μετέτρεψε τις αντικειμενικές δυσκολίες σε προκλήσεις και πλέον οι μαθητές στη μεταξύ άλλων, κάνουν μαθήματα γαλλικών μέσω skype, έχουν τη δική τους διαδικτυακή εκπαιδευτική τηλεόραση και χρηματοδοτούν τις ανάγκες του σχολείου τους μέσω των καλλιεργειών τους. Ο οικονομολόγος, Tomas Sedlacek, «ένα από τα πέντε φωτεινότερα μυαλά των οικονομικών» και συγγραφέας του δημοφιλούς βιβλίου «Οικονομικά του Καλού και του Κακού», η Πολιτικός Σύμβουλος του Ο.Η.Ε., Ελπίδα Ρουκά που ζει στην Ιερουσαλήμ και ηγείται της πολιτικής ομάδας του Ειδικού Συντονιστή του Ο.Η.Ε. για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, ο πολιτικός και τ. δήμαρχος Τιράνων ζωγράφος, καθηγητής και πρώην αθλητής, Edi Rama, ο οποίος σήμερα ηγείται του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας.

Η υδροβιολόγος και ακτιβίστρια, Αναστασία Μήλιου, η διεθνούς φήμης πιανίστρια και ζωγράφος Keren Hanan, η αγρότισσα και επιχειρηματίας Marcie Mayer που στην Κέα όπου ζει ξεκίνησε την πρωτοβουλία «Χαμάδα» με στόχο την προώθηση του βελανιδιού ως σημαντικού προϊόντος τοπικής οικονομίας. Η ποιήτρια, Alicia Stallings, οι αρχιτέκτονες, Αρετή Μαρκοπούλου και Tomas Diez, οι οποίοι με έδρα τη Βαρκελώνη έχουν συντονίσει βραβευμένα πρότζεκτ αρχιτεκτονικής, τεχνολογίας και αστικού τοπίου τα οποία οδηγούν στις πόλεις του μέλλοντος. Ο Βρετανός τεχνολόγος του διαδικτύου, δημοσιογράφος -πρώτος ρεπόρτερ θεμάτων διαδικτύου των Times- και συγγραφέας Ben Hammersley, ο επιχειρηματίας και ακτιβιστής στον χώρο της εκπαίδευσης Ηλίας Πούλιας, ένας από τους δημιουργούς του «Ιδρύματος Πούλιας» στη Γουατεμάλα, ο συγγραφέας και δημοσιογράφος, Γκαζμέντ Καπλάνι. Ο Ελληνοαυστραλός επιστήμονας ηλεκτρονικών υπολογιστών που έχει προσφέρει παγκόσμιας κλίμακας καινοτομίες στον χώρο της ανθρωποκεντρικής διαδραστικής τεχνολογίας, John Zakos, ο επιχειρηματίας στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και συνιδρυτής του gipht.me, Eric Parks, η κοινωνική λειτουργός και ακτιβίστρια, Μαρία Κόντη-Γαληνού, η οποία μέσω της διεθνούς χριστιανικής οργάνωσης «Ο Στρατός της Σωτηρίας» προσφέρει σίτιση σε άστεγους στη διάρκεια της νύχτας και σε εκατοντάδες οικογένειες παρέχοντας πρακτική και συναισθηματική στήριξη σε οικογένειες με παιδιά και σε θύματα τράφικιν.

Σύντομες παραστάσεις θα δώσουν οι τραγουδοποιοί και συνθέτες, Γιάννης Αγγελάκας και Leon, η κωμικός, Κατερίνα Βρανά και οι Musi-Fi, ένα μουσικό-τεχνολογικό project που χρησιμοποιεί tablets και εφαρμογές για να δημιουργήσει ήχους και μελωδίες.

Στο πλαίσιο του TEDxThessaloniki θα παρουσιαστεί το TEDxThessaloniki Wish, μια πρωτοβουλία που δίνει τη δυνατότητα να γίνει πράξη μια ιδέα, μια ευχή ενός εκ των ομιλητών η οποία θα ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης και στη διάδοση της θα κληθεί να συμμετέχει όλη η ελληνική TEDx κοινότητα.

Η ευχή των ακροατών; Να ακούσουν, να νιώσουν, να πάρουν ιδέες, να γεμίσουν θάρρος. Να αποτοξινωθούν από ό, τιδήποτε τους απομονώνει, τους αδρανοποιεί και τους σκοτεινιάζει. Detox Thessaloniki.

Το φετινό και 3ο κατά σειρά ΤΕDx Thessaloniki θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 12 Μαΐου, στο Ολύμπιον, στην πλατεία Αριστοτέλους ενώ την Κυριακή τη σκυτάλη θα πάρει το TEDxBalkans Organizers workshop, δηλαδή η πρώτη συνάντηση εργασίας διοργανωτών TEDx από τα Βαλκάνια και την Τουρκία.

Της Έλενας Παπαδημητρίου

Πηγή: protagon.gr