Εκατοντάδες χιλιάδες υπάλληλοι του ευρύτερου δημοσίου τομέα της Βρετανίας συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία που έχουν κηρύξει οι συνδικαλιστικοί φορείς τους, διαμαρτυρόμενοι για τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση συνασπισμού στο συνταξιοδοτικό.

Οι περίπου μισό εκατομμύριο απεργοί, σύμφωνα με τα συνδικάτα, τονίζουν ότι η κυβέρνηση τους καλεί να εργάζονται περισσότερα χρόνια με μεγαλύτερες εισφορές για μικρότερες συντάξεις. Η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 68 τις επόμενες δεκαετίες, ενώ παράλληλα θέλει ο υπολογισμός των συντάξεων να βασίζεται στο μέσο όρο των απολαβών κάθε εργαζομένου κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του και όχι στον τελικό μισθό.

Στην απεργία συμμετέχουν υπάλληλοι δημόσιας διοίκησης, εργαζόμενοι στο αντίστοιχο Εθνικό Σύστημα Υγείας, συνοριοφύλακες και λέκτορες πανεπιστημίων.

Μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας στο Λονδίνο κατά των αλλαγών στις συντάξεις και των περικοπών προσωπικού πραγματοποιούν και περίπου 20.000 αστυνομικοί.

Πηγή: skai.gr