Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας παραδίδει τη διερευνητική εντολή στη μία μετά το μεσημέρι της Πέμπτης ο Αλέξης Τσίπρας. Το μεσημέρι της Πέμπτης συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και στις 2 μετά το μεσημέρι παραλαμβάνει την διευρυντική εντολή απο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρτολο Παπούλια, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Στη μία μετά το μεσημέρι παραχωρεί συνεντευξη τύπου στον Περισσό η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Την Τετάρτη μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας, κατηγόρησε τους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ότι μιλούν τη γλώσσα του χαρτοπαίκτη και της μπλόφας, επιτέθηκε στο ΚΚΕ, καταλογίζοντάς του ιστορική ευθύνη, επειδή δεν συνεργάζεται και ευχαρίστησε τη Δημοκρατική Αριστερά για τη στήριξή της. Οπως είπε, «η προσπάθειά μας δεν τελειώνει εδώ. Μετά το τέλος των επαφών, διαπιστώνουμε ότι η πρότασή μας έχει ευρεία κοινωνική στήριξη αλλά ασθενή κοινοβουλευτική υποστήριξη». Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε το όνειρό μας πραγματικότητα για κυβέρνηση αριστεράς, θα συνεχίσουμε όμως να βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα»,

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσιπρα είπε ότι αποκτά νόημα και περιεχόμενο η διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που θα παραλάβει σήμερα, Πέμπτη. Πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια, πρόσθεσε. Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι εντολή του λαού αποτελεί η συγκρότηση κυβέρνησης και η ύπαρξη σταθερότητας, γιατί η παράταση της αβεβαιότητας πλήττει την οικονομία και τους πλέον αδύναμους. Επισήμανε ακόμα ότι εντολή της συντριπτικής πλειοψηφίας αποτελεί
η παραμονή της χώρας στην Ευρώπη και στο ευρώ, γιατί έξοδος από το ευρώ σημαίνει μαζική φτώχεια, σημαίνει πως η Ελλάδα χάνει πολλές δεκαετίες.

Άκαρπη ήταν η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως με τα όσα ζητά οδηγεί τη χώρα εκτός ευρωζώνης. Ο κ. Σαμαράς είπε ότι οι όροι που έθεσε ο κ. Τσίπρας δεν οδηγούν σε επαναδιαπραγμάτευση της πολιτικής του Μνημονίου, αλλά σε μονομερή καταγγελία της και άμεση πτώχευση. Επανέλαβε ότι είναι διατεθειμένος να δώσει ανοχή ακόμα και σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας, χωρίς τη συμμετοχή της ΝΔ, με απαρέγκλιτο όμως όρο την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Ο πρόεδρος της ΝΔ επιτέθηκε στον κ. Τσίπρα κατηγορώντας τον πως «με την καταγγελία της σύμβασης ζητά κάτι εντελώς διαφορετικό, που απομονώνει την Ελλάδα από παντού». Καταλήγοντας ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι για να αποφύγει η χώρα τα χειρότερα θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές σε μια πορεία ανάπτυξης και πρόσθεσε ότι η ΝΔ είναι η μόνη παράταξη που έχει σχέδιο για την επιλογή αυτή.

Ο Πάνος Καμμένος μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει η αναγκαία πλειοψηφία για να γίνει συζήτηση για συγκρότηση του αντιμνημονιακού μετώπου καθώς οι έδρες των Ανεξάρτητων Ελλήνων, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ δεν επαρκούν ώστε να σχηματιστεί αντιμνημονιακή κυβέρνηση, «με δεδομένη την άρνηση του ΚΚΕ». Ακόμα διαπίστωσε «διαφωνίες» με τον ΣΥΡΙΖΑ για θέματα, όπως μεταξύ άλλων, για την ονομασία των Σκοπίων και τη λαθρομετανάστευση. Παρέπεμψε τη συζήτηση για σχηματισμό κυβέρνησης στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Πηγή: skai.gr