Στο Παρίσι την Πέμπτη η συνάντηση του νεοεκλεγέντος γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ με τον πρόεδρο του Eurogroup και πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στο Παρίσι.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Γάλλων σοσιαλιστών Ζαν Μαρκ Εϊρο, ο κ. Ολάντ θα πει στον κ. Γιουνκέρ ότι θα πρέπει “να εγκαταλείψουμε αυτή την εμμονή με τη λιτότητα που οδηγεί την Ευρώπη. Ο κ. Εϊρό θεωρείται ως ένα από τα φαβορί για την ανάληψη του πρωθυπουργικού θώκου στη Γαλλία.

Συνεργάτης του προέδρου του Εurogroup, διευκρίνιζε ότι η συνάντηση θα επικεντρωθεί σε ευρωπαϊκά θέματα, στην κατάσταση στη ζώνη του ευρώ συμπεριλαμβανομένου του δημοσιονομικού συμφώνου και “τα πιθανά μέτρα για την αποκατάσταση της ανάπτυξης”.

Ο Γιουνκέρ, δήλωσε την Τρίτη ενώπιον του Κοινοβουλίου του Λουξεμβούργου ότι συμμερίζεται την άποψη του γάλλου προέδρου σχετικά με την ανάγκη για πανευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση της ανάπτυξης, διευκρινίζοντας πάντως, ότι ο ίδιος είναι αντίθετος στην επαναδιαπραγμάτευση του δημοσιονομικού συμφώνου.

“Είμαστε υπέρ της μεγαλύτερης χρήσης των διαρθρωτικών πόρων και την αύξηση των κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ),” πρόσθεσε ο Γιουνκέρ.

Στην ελληνική κρίση αναφέρθηκε ο Φρανσουά Ολάντ κατά τη συνάντηση που είχε την Τετάρτη στο Παρίσι, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι.

Η συνάντηση των δυο ανδρών στο προεκλογικό αρχηγείο του Ολάντ στο Παρίσι, πραγματοποιήθηκε ενόψει της άτυπης ευρωπαϊκής συνόδου στις Βρυξέλλες στις 23 Μαΐου, και σε αυτή συζητήθηκαν και τα σχέδια του Παρισιού για την τόνωση της ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ.

«Όλοι αντιλαμβάνονται πλέον την ανάγκη για επανακαθορισμό των στρατηγικών ανάπτυξης… με κοινή θέληση μπορούμε να τα καταφέρουμε» δήλωσε ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Ολάντ Πιερ Μοσκοβισί.

«Ακόμη και αν οι θέσεις μας είναι διαφορετικές σε αυτό το θέμα, υπάρχει θέληση για την εξεύρεση ενός δυναμικού συμβιβασμού για το μοντέλο ανάπτυξης (σ.σ στην ευρωζώνη)» πρόσθεσε ο Μοσκοβισί.

Σύμφωνα με το Dow Jones, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Γαλλίας και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συζήτησαν επίσης για την Ελλάδα, «όπου το πολιτικό αδιέξοδο έχει εγείρει αμφιβολίες για το εάν η χώρα θα παραμείνει στην ευρωζώνη».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να μεταβεί στο Παρίσι προς τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας, όπου την Παρασκευή θα συναντηθεί με τον Ζαν Λουκ Μελανσόν.

Ο κ. Τσίπρας φέρεται να έχει ζητήσει συνάντηση με τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το Μέγαρο των Ηλυσίων δεν έχει απαντήσει ακόμα στην πρότασή του.

Πηγή: skai.gr