Ομόλογα αξίας 7,4 δισεκατομμυρίων ευρώ διέθεσε σήμερα, 3 Μαΐου, η Γαλλία, καταγράφοντας μάλιστα μικρή πτώση στο κόστος δανεισμού της. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της χώρας, το ποσό που αντλήθηκε άγγιξε μέγιστο όριο των 7,5 δισ. που επιζητούταν από τη σημερινή δημοπρασία.

Η άντληση των 7,4 δισεκατομμυρίων και η μείωση των επιτοκίων συνιστούν ενθαρρυντικά μηνύματα για το αξιόχρεο της Γαλλίας, ειδικά εάν αναλογισθούμε ότι ήταν η τελευταία δημοπρασία ομολόγων πριν τον καθοριστικό δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της 6ης Μαϊου. Η ψηφοφορία της Κυριακής αναμένεται να φέρει στην προεδρία τον αμφιλεγόμενο Σοσιαλιστή υποψήφιο Φρανσουά Ολάντ.

Συγκεκριμένα, δημοπρατήθηκαν ομόλογα διάρκειας δέκα, πέντε και εννέα ετών. Το βαρυσήμαντο 10ετές ομόλογο, που αποτελεί σημείο αναφοράς για τις αγορές, απέφερε 3,32 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το επιτόκιό του υποχώρησε στο 2,96 από το 2,98% που ήταν στη δημοπρασία της 5ης Απριλίου.

Το επιτόκιο του 5ετούς χρεογράφου, που λήγει τον Οκτώβριο του 2017, έπεσε στο 1,89 από το 1,96% που ήταν τον Απρίλιο. Το 9ετές, λήξης τον Οκτώβριο του 2021, σημείωσε εντυπωσιακή πτώση 44 μονάδων βάσης σε 2,85 από το 3,29% που ήταν στις αρχές Ιανουαρίου.

Η ζήτηση και για τα τρία ομόλογα ήταν τουλάχιστον ικανοποιητική. Στην περίπτωση του δεκαετούς ομολόγου κατατέθηκαν προσφορές για 1,98 φορές το διατιθέμενο ποσό, ενώ η κάλυψη για τα 5ετή και 9ετή ομόλογα ανήλθε σε 3,57 και 2,90 φορές αντίστοιχα.

Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος

Πηγή: skai.gr