Σοκ στην παγκόσμια κολύμβηση προκαλεί η είδηση του αιφνίδιου θανάτου του Αλεξάντερ Ντάλε Οεν. Ο Νορβηγός παγκόσμιος πρωταθλητής και «ασημένιος» Ολυμπιονίκης των 100μ. πρόσθιο βρέθηκε νεκρός χθες βράδυ από συναθλητές του στο Φλάγκσταφ της Αριζόνα, όπου μαζί με την υπόλοιπη εθνική ομάδα της Νορβηγίας προετοιμαζόταν για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Ντέμπρετσεν και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

Η νορβηγική αποστολή πραγματοποιούσε προετοιμασία σε υψόμετρο και ο Ντάλε Οεν ακολουθούσε κανονικά το πρόγραμμα χωρίς να έχει παραπονεθεί για οποιαδήποτε ενόχληση ή δυσφορία. Γύρω στις 7:30 χθες το απόγευμα (τοπική ώρα) συναθλητής του τον αναζήτησε, καθώς έλειπε αρκετή ώρα, και τον βρήκε αναίσθητο στο μπάνιο. Στο πλευρό του έσπευσε ο γιατρός Ολα Ρόνσεν και μετά από λίγα λεπτά ασθενοφόρο τον πήρε και τον διακόμισε σε νοσοκομείο, όπου στις 9 μ.μ. διαπιστώθηκε θάνατός του.

Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν σε καρδιακή ανακοπή, αν και δεν υπάρχει για την ώρα επίσημη ενημέρωση από το νοσοκομείο για τα αίτια του θανάτου του.

«Είναι η δυσκλότερη ημέρα στην ιστορία της νορβηγικής κολύμβησης», δήλωσε συγκλονισμένος ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Περ Ρούνε Εκνες.

Ο Αλεξάντερ Ντάλε Οεν, ο μοναδικός Νορβηγός κολυμβητής που έχει κατακτήσει Ολυμπιακό μετάλλιο και παγκόσμιο τίτλο, έφυγε αιφνίδια από τη ζωή λίγες ημέρες πριν συμπληρώσει τα 27 του χρόνια.

Πρωταθλητής κόσμου και Ευρώπης στα 100μ. πρόσθιο και «ασημένιος» Ολυμπιονίκης του Πεκίνου, ο Ντάλε Οεν προετοιμαζόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες με μεγάλο στόχο να πάρει το καλοκαίρι στο Λονδίνο τον μοναδικό τίτλο που του απέμενε, αυτόν του «χρυσού» Ολυμπιονίκη.

Ο Αλεξάντερ Ντάλε Οεν γεννήθηκε στις 21 Μαϊου 1985 και πρωτοεμφανίστηκε στο διεθνές στερέωμα το 2005, όταν συμμετείχε στον τελικό των 100μ. πρόσθιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Μόντρεαλ (κατετάγη 7ος). Σταδιακά κέρδισε θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη και τα τελευταία χρόνια είχε καθιερωθεί ως ένα από τα κορυφαία ονόματα του αγωνίσματος. Κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου, τερματίζοντας πίσω από τον Ιάπωνα Κοσούκε Κιτατζίμα και πέρυσι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Σανγκάης ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, τερματίζοντας στον τελικό σε χρόνο 58.71. Η επίδοση αυτή είναι η τέταρτη καλύτερη όλων των εποχών, αλλά η κορυφαία που έχει επιτευχθεί ποτέ με υφασμάτινο μαγιό.

Ο Νορβηγός είχε κατακτήσει επίσης το χρυσό μετάλλιο στα 100μ. πρόσθιο στα Ευρωπαϊκό Πρωταθλήματα του 2008 (Αϊντχόφεν) και του 2010 (Βουδαπέστη), το ασημένιο στην αντίστοιχη διοργάνωση του 2006 (Βουδαπέστη), ενώ βρέθηκε άλλες τρεις φορές στο δεύτερο σκαλί του βάθρου, το 2008 στα 50μ. και στα 200μ. πρόσθιο και το 2010 στα 200μ. Είχε επίσης αναδειχθεί πρωταθλητής Ευρώπης στα 100μ. πρόσθιο σε 25άρα πισίνα, το 2011 στο Ζέτσιν της Πολωνίας και ήταν τρίτος στο ίδιο αγώνισμα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 25άρας του 2006, στη Σανγκάη. Πριν από λίγους μήνες αναδείχθηκε κορυφαίος Ευρωπαίος κολυμβητής για το 2011 στην ψηφοφορία της LEN.

Πηγή : novasports.gr