Ο εθελοντισμός βοηθά στην πρόσβαση στην αγορά εργασίας και καταπολεμά τον κοινωνικό αποκλεισμό, τόνισαν χθες (26 Απριλίου) οι ευρωβουλευτές της επιτροπής πολιτισμού και εκπαίδευσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Ευρώπη σήμερα έχει περίπου 100 εκ εθελοντές, που συνεισφέρουν στο 5% του ΑΕΠ της ΕΕ.

Σύμφωνα με την επιτροπή πολιτισμού και εκπαίδευσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο εθελοντισμός αποτελεί σημαντική πηγή άτυπης μάθησης και βοηθά τους νέους να αποκτήσουν χρήσιμα εργαλεία για την είσοδό τους εν συνεχεία, στην αγορά εργασίας.

Ως εκ τούτου, σε έκθεση που ψηφίστηκε την Πέμπτη, η επιτροπή στηρίζει το σχέδιο της Επιτροπής για τη δημιουργία «Ευρωπαϊκού Διαβατηρίου Δεξιοτήτων» στη διαδικτυακή φόρμα βιογραφικού Europass προκειμένου να διασφαλίσει την αναγνώριση των προσόντων μέσω της εθελοντικής εργασίας.

Κάλεσαν επίσης τις εθνικές αρχές να δημιουργήσουν το κατάλληλο νομικό πλαίσιο και να προσαρμόσουν τις εθνικές στρατηγικές τους προκειμένου να αναγνωριστούν οι δεξιότητες που αποκτούν οι νέοι από τις εθελοντικές τους δραστηριότητες, τόσο για επαγγελματικούς όσο και για εκπαιδευτικούς λόγους.

Κοινωνική ενσωμάτωση

Μια άλλη πτυχή του εθελοντισμού, τόνισαν οι ευρωβουλευτές, είναι η διαδικασία κοινωνικής ενσωμάτωσης, ειδικά για νέους, μετανάστες ή για άτομα από μειονεκτούντα κοινωνικά στρώματα, καλώντας παράλληλα τις εθνικές κυβερνήσεις να στηρίξουν οικονομικά τις εν λόγω κοινωνικές ομάδες και δη τις μικρές οργανώσεις με περιορισμένους πόρους, προκειμένου να καταπολεμηθεί το φαινόμενο του κοινωνικού αποκλεισμού.

Τέλος η επιτροπή πρότεινε και τη δημιουργία πανευρωπαϊκής ιστοσελίδας όπου θα συλλέγονται όλες οι πληροφορίες, προκειμένου να γίνεται ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ των οργανώσεων στο εθελοντικό πεδίο.

Oρόσημα

12 Ιουνίου 2012: Ψήφιση της έκθεσης στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Απόψεις

Ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας, Δρ Αρμόδιος Δρίκος, είπε στη EurActiv.gr:

«Η ψήφιση της εν λόγω έκθεσης συνιστά μια μεγάλη νίκη του εθελοντισμού και των Εθνικών Συμβουλίων Νεολαίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ύστερα από προσπάθειες πολλών ετών η Κοινωνία των Πολιτών νεανικών οργανώσεων κατάφερε να αναγνωριστεί η σημασία και συμβολή του εθελοντισμού στη δια βίου εκπαίδευση και στην εργασιακή εμπειρία», τόνισε ο Α. Δρίκος.

Ο Γενικός Έφορος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, κ. Θεόδωρος Ν. Κεφαλάς, είπε στη EurActiv.gr:

«Η ψήφιση της έκθεσης αποτελεί ορόσημο για τον εθελοντισμό αλλά και για όλους τους φορείς που, όπως το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, στηρίζονται στους εθελοντές και στην πολύτιμη προσφορά τους. Χαιρετίζουμε αυτή την πανευρωπαϊκή αναγνώριση της εθελοντικής εργασίας και ελπίζουμε να αποτελέσει το πρώτο βήμα για την παγκόσμια καθιέρωσή της».

Πηγή : euractiv.gr