Νομοθεσία για ενίσχυση των δικαιωμάτων κατά την ποινική διαδικασία, ψήφισαν σήμερα (27 Απριλίου) οι ευρωπαίοι υπουργοί δικαιοσύνης, σε μια προσπάθεια θέσπισης κοινών προτύπων στον τομέα της δικαιοσύνης σε όλη την ΕΕ.

Οι υπουργοί δικαιοσύνης της ΕΕ υιοθέτησαν μία νέα νομοθεσία ύστερα από πρόταση της Επιτροπής, προκειμένου να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των κατηγορουμένων κατά τη διάρκεια της ποινικής διαδικασίας σε έδαφος της ΕΕ.

Σύμφωνα με την Οδηγία για το «Δικαίωμα στην Πληροφόρηση κατά την Ποινική Διαδικασία», οι ύποπτοι για διάπραξη αξιόποινης πράξης θα πρέπει να ενημερώνονται σε γλώσσα που κατανοούν, αναφορικά με τα βασικά δικαιώματά τους κατά την ποινική διαδικασία, μέσω ενός Γράμματος Δικαιωμάτων.

Το εν λόγω Έγγραφο Δικαιωμάτων αφορά σε άτομα που έχουν συλληφθεί ή κρατούνται και θα περιλαμβάνει πρακτικές λεπτομέρειες όπως:

Το δικαίωμα να παραμείνουν σιωπηλοί

Το δικαίωμα σε δικηγόρο

Μετάφραση και διερμηνεία σε γλώσσα που να κατανοεί ο συλληφθείς την ποινική διαδικασία

Το δικαίωμα να πληροφορήσει ο συλληφθείς κάποιο άλλο άτομο (συγγενικό, φιλικό) αναφορικά με την κράτηση ή σύλληψή του

«Το δικαίωμα δίκαιης δίκης αποτελεί έναν από τους κεντρικούς πυλώνες των συστημάτων δικαιοσύνης της Ευρώπης», τόνισε η Επίτροπος για θέματα δικαιοσύνης, Viviane Reding.

Συνέχισε λέγοντας ότι «η νέα νομοθεσία θα βοηθήσει στη διασφάλιση αυτού του δικαιώματος, εξασφαλίζοντας την πλήρη και σωστή πληροφόρηση όλων για τα δικαιώματά τους (στην ποινική διαδικασία).

Πηγή : euractiv.gr