Oι θέσεις του πρώην Ιταλού πρωθυπουργού και πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, βρίσκουν στην Ιταλία όλο και περισσότερους υποστηρικτές. «Για ποιο λόγο να ζητούμε άμεσες και βίαιες δημοσιονομικές προσαρμογές, από την στιγμή που τα θετικά αποτελέσματα πρόκειται να φανούν μόνο μακροπρόθεσμα;» διερωτάται συνεχώς ο Πρόντι.

Και η μεγάλη πλειοψηφία των αναλυτών και των πολιτικών στην Ιταλία του δίνει –πλέον- δίκιο.

Θα τα καταφέρει ο Μόντι;

Δεν είναι τυχαίο ότι τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Μόντι ζήτησαν επίσημα να γίνει ότι είναι δυνατόν, ώστε να ξαναρχίσει να σημειώνεται ανάπτυξη με παρεμβάσεις στην Ιταλία και στην Ευρώπη και με ευρωομόλογα.

Η στιγμή για τον Μάριο Μόντι είναι δύσκολη. Για πρώτη φορά η δημοτικότητα της κυβέρνησης έπεσε κάτω από το 50%. «Και αν τελικά δεν τα καταφέρει;» διερωτάται σήμερα το προοδευτικό περιοδικό L’ Espresso.

Mια νέα κινητικότητα, πάντως, είναι εμφανής. Διαφημίζεται ένας άξονας Ρώμης-Βερολίνου για άμεσες προτάσεις για την ανάπτυξη, ενώ παράλληλα η Ιταλία ελπίζει να παίξει ρυθμιστικό ρόλο, ως επικεφαλής των μεσογειακών χωρών, σε περίπτωση εκλογής του Φρανσουά Ολάντ.

Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη – Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής

Πηγή: skai.gr/Deutsche Welle