Το 30 τοις εκατό των κατοίκων της Ευρώπης ποτέ δεν χρησιμοποίησε το Διαδίκτυο, ενώ σε μεμονωμένες χώρες, παραδείγματος χάριν, στα Απέννινα όρη, ο δείκτης αυτός είναι ακόμη υψηλότερος, 40 %. Αυτά είναι τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα οποία ανακοίνωσε η αντιπρόεδρός της Νέλι Κρους, μιλώντας σε διεθνές συνέδριο για την ψηφιακή τεχνολογία World Wide Web στη Λυών.

Την ίδια στιγμή η Ρωσία κατέλαβε την πρώτη θέση ως προς τον απόλυτο αριθμό χρηστών στην Ευρώπη, ξεπερνώντας τη Γερμανία. Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του υπουργείου Επικοινωνιών Ίγκορ Σιόγκολεφ, ο αριθμός των χρηστών του Διαδικτύου στη Ρωσία το 2011, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία έχει αυξηθεί στα 70 εκατομμύρια ανθρώπους.

Τις ημέρες αυτές στην πατρίδα του Διαδικτύου, τις ΗΠΑ, κυκλοφόρησε μια ανάλογη έρευνα, σύμφωνα με την οποία το 20 % των ενηλίκων Αμερικανών δεν χρησιμοποιούν τον Παγκόσμιο Ιστό», είπε σε συνέντευξή της στη «Φωνή της Ρωσίας» η γενική διευθύντρια του Οργανισμού «Στρατέγκ» και συντάκτης του blog www.gov-gov.ru Γεκατερίνα Αξιόνοβα:

Στην πραγματικότητα ποιος στο σύγχρονο κόσμο δεν χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο; Είναι άτομα ηλικιωμένα. Εάν υπολογίσουμε την ηλικιακή δομή των ανεπτυγμένων χωρών, όπου ζουν αρκετά πολλοί συνταξιούχοι, δεν υπάρχει τίποτε το εκπληκτικό σε αυτό. Επίσης πολλοί δεν έχουν πρόσβαση στην τεχνολογία, λόγω της οικονομικής τους κατάστασης. Ακόμη και στις ίδιες τις ΗΠΑ, αν μια οικογένεια έχει ετήσιο εισόδημα λιγότερο από 30 χιλιάδες δολάρια, το πιθανότερο είναι ότι τα μέλη της δεν θα έχουν πρόσβαση στο Ίντερνετ.

Η ηλικία, η οικονομική κατάσταση και η απροθυμία να μάθετε κάτι νέο, προοδευτικό, είναι οι κύριες αιτίες για τον «τηλεπικοινωνιακό αναλφαβητισμό» πολλών εκπροσώπων της ανθρωπότητας. Υπάρχει και μια άλλη εξήγηση για τα κενά στην Διαδικτυακή εκπαίδευση: η κακή πρόσβαση στον Παγκόσμιο Ιστό σε ορισμένα σημεία του πλανήτη.

Όμως η ζωή συνεχίζεται. Ακόμη και πριν από 15 χρόνια, καθυστερημένη από διαδικτυακή άποψη χώρα ήταν και η Ρωσία. Τώρα είναι μεταξύ των ηγετών της Ευρώπης. Αυτό συνέβη όχι μόνο χάρη στην αριθμητική υπεροχή των κατοίκων της, αλλά και στην εφαρμογή ηλεκτρονικών κρατικών υπηρεσιών μέσω Διαδικτύου, οι οποίες απλοποιούν ουσιαστικά τη ζωή των ανθρώπων, απαλλάσσοντάς τους από την αναμονή σε ουρές και γραφειοκρατικές επιπλοκές. Στις περιφέρειες της Ρωσίας έχουν γίνει δημοφιλή τα δωρεάν μαθήματα κοινωνικού χαρακτήρα για τους συνταξιούχους, όπου τους μαθαίνουν να χρησιμοποιούν τα πρακτικά εργαλεία του Ίντερνετ, όπως το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, το Skype και η πρόσβαση σε δικτυακές πύλες κυβερνητικών υπηρεσιών.

Στο βαθμό που πολλές σημαντικές κρατικές λειτουργίες μπαίνουν στον κόσμο του online, ακόμη και οι τεμπέληδες δεν έχουν άλλη επιλογή. Θα πρέπει αναγκαστικά να καταφύγουν στο Διαδίκτυο για χρήσιμες πληροφορίες, πράγμα που σημαίνει ότι στον κόσμο δεν θα υπάρχει πλέον κενό από επικοινωνιακή άποψη σημείο.

Της Μαρίνας Βόλκοβα

Πηγή : greek.ruvr.ru