Ογδόντα πέντε κεράκια σβήνει σήμερα ο Αλμπέρ Ουντερζό, ένας εκ των συνδημιουργών του περίφημου γαλλικού κόμικ «Αστερίξ». Ο Ουντερζό πέρυσι ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από τη δημιουργία του περίφημου γαλλικού κόμικ.

Ο γεννημένος στην Ιταλία σκιτσογράφος, οραματίστηκε τους ατρόμητους γαλάτες πολεμιστές που αψηφούσαν την κυριαρχία των Ρωμαίων του Καίσαρα από κοινού με τον Ρενέ Γκοσινί (που απεβίωσε πρόωρα το 1977 σε ηλικία 51 ετών) το 1959.

Ο Ουντερζό αρχικά είχε δηλώσει ότι με την απόσυρσή του θα σταματούσε και η δημιουργία νέων κόμικς με ήρωα τον μικροσκοπικό γαλάτη και τον λάτρη των… αγριογούρουνων Οβελίξ, αλλά τελικά άλλαξε γνώμη, κάτι που ανακούφισε εκατομμύρια φίλους του.

Πέρυσι ο εκδοτικός οίκος του Αστερίξ, Hachette, γιόρταζε την πώληση 350 εκατομμυρίων «Αστερίξ» σε όλο τον κόσμο, κάνοντας το κόμικ ένα από τα πιο πετυχημένα πολιτιστικά «προϊόντα» της Γαλλίας.

Ο γαλάτης αντιήρωας έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία και στη χώρα μας, ενώ θεωρήθηκε ως η «ευρωπαϊκή απάντηση» στον Μίκι Μάους και την παρέα του.

Το κόμικ έχει μεταφραστεί σε πάνω από 100 γλώσσες και διαλέκτους, (μεταξύ των οποίων στην Κρητική, την Κυπριακή και την Ποντιακή), αλλά και στα Αρχαία Ελληνικά και τα Λατινικά .

Στη Γαλλία υπάρχει θεματικό πάρκο με το όνομα «Χωριό του Αστερίξ», τρία από τα βιβλία έχουν γίνει ταινίες (με πρωταγωνιστές γνωστούς γάλλους ηθοποιούς όπως ο Ζεράρ Ντεπαρνιέ και ο Αλεν Ντελόν), ενώ αρκετά έχουν γίνει κινούμενα σχέδια και επιτυχημένα βιντεοπαιχνίδια.

Πηγή : skai.gr