Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Genesis, Νοτιοκορεάτες επιστήμονες έχουν δημιουργήσει ένα σκύλο που λάμπει  στο σκοτάδι, σε φωσφορίζουσα πράσινη απόχρωση. Η τεχνική κλωνοποίησης που χρησιμοποιήθηκε θα μπορούσε να αποδειχθεί ένα ισχυρό εργαλείο στην εύρεση θεραπειών όπως Alzheimer και Parkinson.

Η Tegan, ένα θηλυκό λαγωνικό Beagle, δεν είναι το πρώτο ζώο που προσφέρεται ως τριπλής χρησιμότητας ζώο: για ερευνητικούς σκοπούς, κατοικίδιο και νυχτερινό φως.

Έχουν χρησιμοποιηθεί κι άλλα ζώα σε παρόμοια πειράματα τη τελευταία δεκαετία, όπως ο Ruppy το φωσφορίζον κόκκινο κουτάβι, ο Mr Green Genes γάτος, και οι πράσινες φωσφορίζουσες μαϊμούδες

Ωστόσο, η Tegan αποτελεί επανάσταση στις τεχνικές κλωνοποίησης επειδή η φωτεινότητα της μπορεί να παύσει και να επανεκκινηθεί και ελέγχεται με τη πρόσθεση ενός αντιβιοτικού στο φαγητό της.

Η ικανότητα του να ενεργοποιείται και να απενεργοποιείται πειραματικά ένα γονίδιο είναι ένα επιτακτικό εργαλείο επειδή επιτρέπει τους επιστήμονες να τροποποιούν τις επιδράσεις οποιουδήποτε δεδομένου γονιδίου, κι αυτό θα μπορούσε να αποκαλύψει σημαντικούς δείκτες ως προς το πώς αναπτύσσονται διάφορες αρρώστιες.

Οι επιστήμονες δικαιολογούν τη χρήση των παθήσεων των σκύλων ως μοντέλο, λόγω του γεγονότος ότι υπάρχουν 268 αρρώστιες κοινές σε σκύλους και ανθρώπους.

Η Tegan είναι ένα πείραμα σε εξέλιξη, αφού το πράσινο φωσφορίζον γονίδιό της προσφέρει μόνο στην επιβεβαίωση του ότι η τεχνολογία, που χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να κλωνοποιηθεί, δουλεύει.

«Η δημιουργία της Tegan ανοίγει νέους ορίζοντες αφού το γονίδιο που εισήχθη για να αποδώσει στο σκύλο τη φωσφορίζουσα ιδιότητα μπορεί να υποκατασταθεί με γονίδια τα οποία δημιουργούν θανατηφόρες ανθρώπινες ασθένειες», εξηγεί ο Byeong-chun Lee, ερευνητής το πανεπιστήμιο της Σεούλ.

Αυτοί οι νέοι ορίζοντες δεν είναι το ίδιο καλοδεχούμενοι από την PETA και άλλες φιλοζωικές οργανώσεις. Αν κι η ζωή της Tegan, δεν φαίνεται να στερείται σε κάτι, το γεγονός ότι δημιουργήθηκε για ερευνητικούς σκοπούς αποτελεί την αιτία του κακού.

Φυσικά, δεν ρώτησε κανένας την Tegan πως αισθάνεται για όλα αυτά.

Ίσως, ο επόμενος γενετικά τροποποιημένος σκύλος να μπορεί να μιλήσει ώστε να εκφράσει τη γνώμη του για το κοινό καλό. Ποιος ξέρει?