Η Συρία έχει αποτύχει να συμμορφωθεί με την υποχρέωση της να αποσύρει τα στρατεύματα και τα βαριά της όπλα από τις αστικές περιοχές, στο πλαίσιο ενός σχεδίου ειρήνη, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Με επιστολή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Η.Ε., ο Μπαν Κι Μουν απαιτεί να δοθεί το «πράσινο φως» για την αποστολή 300 παρατηρητών, που θα επιβλέπουν την κατάπαυση του πυρός στη Συρία, αρχικά για τρεις μήνες.

Μια ομάδα έξι παρατηρητών βρίσκεται ήδη στη Συρία επιβλέποντας το σχέδιο για ειρήνη, που διαπραγματεύεται ο απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Ανάν.Παρά τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, συνεχώς γίνονται αναφορές για βιαιότητας και παραβίαση της εκεχειρίας.Είναι σημαντικό ότι η Συρία έχει εδώ και καιρό δηλώσει ότι θα δεχθεί μόνο 250 ελεγκτικά όργανα από τα Ηνωμένα Έθνη.

Η βία κλιμακώνεται και πάλι..

Παρόλο που η εκεχειρία συμφωνήθηκε και από τις δύο πλευρές και υπήρξαν δεσμεύσεις για λήξη των βιαιοτήτων, η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Η.Ε ήταν ελλιπής, δήλωσε ο Μπαν Κι Μουν.

Θετικό είναι το γεγονός ότι, από την ημέρα που τέθηκε σε ισχύ η κατάπαυση πυρός στη χώρα στις 12 Απριλίου, τα ποσοστά βίας μειώθηκαν αισθητά.

Ωστόσο, τα βίαια γεγονότα και η αναφερόμενες απώλειες έχουν κλιμακωθεί πάλι τις τελευταίες ημέρες.

«Επομένως η διακοπή της ένοπλης βίας σε κάθε μορφή της είναι σαφώς ημιτελής», συμπληρώνει ο γ.γ των Ηνωμένων Εθνών.

Πηγή: skai.gr