Σε κατ’ αρχήν συμφωνία για τη διαμόρφωση ενός πλαισίου που θα αντιμετωπίζει την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά κατέληξαν εργοδότες και εργαζόμενοι στο χώρο του εμπορίου. Στόχος η υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης, που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων αλλά και βασικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Από την πλευρά των εργοδοτών εξετάζονται σενάρια για μειώσεις μισθών από 7-10%.Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος της εθνικής συνομοσπονδίας ελληνικού εμπορίου είπε ότι οι δύο πλευρές επιθυμούν να συμφωνήσουν σε κάτι που θα γίνει σεβαστό τόσο από την ελληνική κυβέρνηση όσο και από την τρόικα και θα κατοχυρώνει μεταξύ άλλων αποζημίωσης, άδειες, ρεπό και ωριμάνσεις επιδομάτων.

Μίλησε για ένα επίπεδο μειώσεων που θα φθάσει περίπου το 11 με 12%. Τόνισε ότι η συνάντηση ήταν ουσιαστική και σε πολύ καλό κλίμα και οι δύο πλευρές ευελπιστούν να δημιουργήσουν κάτι νέο που θα αποτελέσει οδηγό όχι μόνο για το εμπόριο αλλά και για ολόκληρο τον ιδιωτικό τομέα.

Πρέπει να ξεφύγουμε – είπε – από παλαιότερες συμβάσεις , που ούτως ή άλλως δεν έγιναν σεβαστές. Έκανε λόγο για εθνικό εργασιακό συμβόλαιο που θα κατοχυρώνει από την αρχή κάποια ζητήματα.Είπε ακόμα ότι δεν υπάρχει αυστηρώς πιεστικό πλαίσιο μέσα στο ποίο θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις αλλά θα ήταν καλό να γίνει πριν από τις 6 Μαΐου για να δεσμεύσει τα κόμματα να τηρήσουν τη συμφωνία των δύο πλευρών μετεκλογικά.

Πηγή: skai.gr