Για σήμερα, σαλάτα με μαστέλο από την Δέσποινα Παρασύρη για το Κάθε Μέρα
Η συνταγή της ημέρας: Σαλάτα με Μαστέλο και Σάλτσα Φράουλας
Cuisine: Ελληνική
Τύπος συνταγής: Σαλάτα
Χρόνος προετοιμασίας:
Συνολικός χρόνος:
Συστατικά
- 1 ματσάκι ρόκα
- 10 φύλλα μαρούλι, άισμπεργκ
- 6 τεμ. φράουλες
- 1 τεμ. πίτα, αραβική
- 1 Φέτα μαστέλο , αγελαδινό Χίου
- 20 γραμ. κάσιους, καβουρδισμένα
- - - -, Για την Σάλτσα
- 8 τεμ. φράουλες
- ½ σφηνάκι Ξύδι, λευκό
- 1 κ.γ. Μουστάρδα
- 3 σταγόνες tabasco
- 100 γραμ. Ελαιόλαδο
- 5 φύλλα δυόσμου
Εκτέλεση
- Ξεκινάμε ψήνοντας το μαστέλο Χίου. Θα χρειαστούμε μία φέτα πάχους ενός εκατοστού.
- Ζεσταίνουμε καλά ένα σχαροτήγανο χωρίς λάδι και αφού κάψει ψήνουμε το τυρί για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και κόβουμε σε λεπτές λωρίδες.
- Τυλίγουμε την αραβική πίτα σε πολύ σφιχτό ρολάκι και την ψιλοκόβουμε σε φετούλες.
- Τις βάζουμε σε ταψί και τις ψήνουμε για 3-5 λεπτά σε δυνατό φούρνο μέχρι να γίνουν τραγανές για να τις χρησιμοποιήσουμε σαν κρουτόν στη σαλάτα.
- Πλένουμε τα λαχανικά και τα αφήνουμε στην άκρη να στεγνώσουν.
- Σπάμε με το χέρι το μαρούλι και τη ρόκα σε κομμάτια και τα βάζουμε σε βαθύ μπολ.
- Πλένουμε μερικές φράουλες, τις κόβουμε σε χοντρά κομματάκια και τις προσθέτουμε στο μπολ με το μαρούλι.
- Προσθέτουμε τις λωρίδες από το ψημμένο μαστέλο, τα καβουρδισμένα κάσιους, μερικά φύλλα δυόσμου και ανακατεύουμε καλά.
- Πλένουμε τις φράουλες, βγάζουμε τα κοτσάνια και βάζουμε 4-5 φράουλες σε ένα μπλέντερ μαζί με μερικά φύλλα δυόσμου. Αλέθουμε μέχρι να γίνει ένας λείος πολτός
- Προσθέτουμε το λευκό ξύδι, τη μουστάρδα, το ταμπάσκο και λίγο αλάτι και με έναν αβγοδάρτη χτυπάμε προσθέτοντας λίγο λίγο το ελαιόλαδο για να γίνει μια ωραία σάλτσα.
- Ρίχνουμε στο μπολ με τα λαχανικά περίπου τη μισή σάλτσα και ανακατεύουμε καλά.
- Βάζουμε τη σάλτσα σε βαθύ πιάτο, από πάνω 2-3 φετούλες μαστέλο, διακοσμούμε με τις ξεροψημμένες αραβικές πιτούλες και μερικά ακόμα κάσιους, 1-2 φράουλες ολόκληρες και περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα φράουλας πριν σερβίρουμε.