Νέα τροπολογία στο σχέδιο νόμου για το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό επιφέρει αλλαγές στο υπάρχον καθεστώς για κατεδαφίσεις αυθαίρετων κτηρίων και για τα άλση. Η τροπολογία αφορά επίσης τη λήψη αεροφωτογραφιών για λογαριασμό του κτηματολογίου και το κτήμα του Τατοΐου.

Κατεδαφίσεις Αυθαιρέτων σε Ευαίσθητες Περιοχές

Δημιουργείται ειδική υπηρεσία κατεδαφίσεως αυθαιρέτων που βρίσκονται σε ευαίσθητες περιοχές. Η υπηρεσία θα λειτουργεί υπό την ευθύνη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και θα εποπτεύεται από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος.

Τα ακίνητα που θεωρούνται, βάση της τροπολογίας, αμετάκλητα κατεδαφιστέα, εφόσον υπάρχουν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, είναι όσα βρίσκονται σε κοινόχρηστο χώρο πόλης, σε ζώνη ασφαλείας διεθνών, εθνικών, επαρχιακών, δημοτικών ή κοινοτικών οδών, σε δημόσιο κτήμα, σε δάσος, σε δασική ή αναδασωτέα έκταση, στον αιγιαλό ή τη ζώνη παραλίας, σε αρχαιολογικό χώρο, ιστορικό τόπο, ιστορικό

διατηρητέο οικισμό και περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους (εφόσον απαγορευόταν η δόμηση κατά το χρόνο εκτέλεσης της αυθαίρετης κατασκευής ή εγκατάστασης της αυθαίρετης χρήσης), σε παραδοσιακό οικισμό και σε οικιστικό σύνολο που έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, σε ρέμα, κρίσιμη παράκτια ζώνη. Στην ίδια κατηγορία υπάγονται και οι αυθαίρετες κατασκευές που έχουν εκτελεστεί σε κηρυγμένο διατηρητέο κτίριο.

Την ευθύνη για την διενέργεια των αυτοψιών αυθαιρέτων, παρακολούθηση των κατεδαφίσεων, μέριμνα διαχείρισης μπαζών και εργασίες περιβαλλοντικής αποκατάστασης αναλαμβάνει η Ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεως Αυθαιρέτων, δύναμης 41ος εργαζομένων. Οι κατεδαφίσεις θα εκτελούνται με δικά της ή μισθωμένα μηχανικά μέσα. Σε περίπτωση άρνησης ιδιώτη να παραχωρήσει τα κατάλληλα μηχανικά μέσα για κατεδάφιση ενεργοποιείται η διαδικασία πολιτικής επιστράτευσης. Εργαζόμενοι σε αυθαίρετες κατασκευές θα συλλαμβάνονται και θα οδηγούνται στο αυτόφωρο ενώ θα καταγγέλλονται και στον ασφαλιστικό τους φορέα. Όλα τα μηχανήματα θα κατάσχονται και τα έσοδα από την εκποίηση τους θα πηγαίνουν στο πράσινο ταμείο.

Η Ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεως Αυθαιρέτων θα συνεργάζεται με το Κτηματολόγιο απ’ όπου θα λαμβάνει αρχεία αεροφωτογραφιών και δορυφορικών εικόνων για τον εντοπισμό αυθαιρέτων. Το κόστος κατεδάφισης θα βαραίνει τον ιδιοκτήτη του εκάστοτε αυθαιρέτου.

Ρύθμιση Φορέα Δασών

Ενισχύεται το προστατευτικό καθεστώς για άλση και πάρκα με δασική βλάστηση χάρη στην απαγόρευση που προβλέπει η επίμαχη τροπολογία για μεταβολή του κύριου περιορισμού τους. Ωστόσο, διαχωρίζονται τα άλση με δασική βλάστηση από τα ανθοκομικά άλση. Παρά ταύτα, δίνεται η δυνατότητα να κατασκευάζονται εντός των πάρκων έργα μετρό και τραμ, καθώς και γραφεία που θα εξυπηρετούν τα εν λόγω μέσα.

Τα άλση και τα πάρκα πλέον υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, ενώ επιβάλλεται και η σύνταξη μελέτης (master plan) για τη διαχείρισή τους. Οι προδιαγραφές σύνταξης των μελετών θα ορίζονται με υπουργική απόφαση.

Όλα τα κτίρια και λοιπές εγκαταστάσεις που βρίσκονται ήδη, παράνομα, μέσα στα άλση και τα πάρκα εξαιρούνται της κατεδάφισης, εφόσον οι οικείοι ΟΤΑ εξασφαλίσουν εντός 3 ετών τις απαιτούμενες άδειες. Επίσης εξαιρούνται εγκαταστάσεις και υποδομές που πραγματοποιήθηκαν από το υπουργείο Δημόσιων Έργων ή από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Η τροπολογία ανακαλεί τυχόν πράξεις και αποφάσεις προστατευτικού χαρακτήρα για τα άλση που προηγήθηκαν. Τέλος, επιτρέπεται η εκτέλεση έργα εντός των αλσών που βελτιώνουν την αισθητική του τοπίου.

Κτήμα Τατοΐου

Με τροπολογία στο σχέδιο νόμου για το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, καθορίζονται οι όροι διαχείρισης και οι όροι αξιοποίησης του κτήματος Τατοίου στην Πάρνηθα. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η σύσταση Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου, με επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο, ως φορέα διαχείρισης. Οι αρμοδιότητες του εν λόγω φορέα θα είναι η προστασία και η συντήρηση του κτήματος, η οικοδόμηση απαραίτητων εγκαταστάσεων και λειτουργία αναψυκτηρίου, εστιατορίου και ιππικού ομίλου ανάμεσα σε άλλα.

Οι απαιτούμενοι πόροι θα προέλθουν των δραστηριότητες εντός του κτήματος, αλλά και από το πράσινο ταμείο και ευρωπαϊκούς πόρους. Ο Φορέας απαλλάσσεται από άπαντες δημοτικούς φόρους και λοιπά τέλη, πλην των ΦΠΑ και εισοδήματος.

Κτηματολόγιο και Ένοπλες Δυνάμεις

Με συνεργασία Κτηματολογίου και Στρατού θα υλοποιηθεί το έργο λήψης αεροφωτογραφιών σε όλη την επικράτεια. Οι ένοπλες δυνάμεις θα διαθέσουν ειδικά διασκευασμένα αεροσκάφη για το συγκεκριμένο σκοπό.

Πηγή: skai.gr