Το δικαίωμα πρόσβασης τρίτων στον αγωγό Nord Stream απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση την ώρα που η Γερμανία διαμαρτύρεται για την διαδρομή που ακολουθεί ο αγωγός επί γερμανικού εδάφους. Από την μία πλευρά η Ε.Ε., με τον κίνδυνο να υπάρξει πρόβλημα στην τροφοδοσία με ρώσικο φυσικό αέριο της ευρωπαϊκής αγοράς, υποστηρίζει ότι τον αγωγό αυτό θα πρέπει να μπορούν να τον χρησιμοποιούν εξίσου η Νορβηγία, η Ολλανδία και η Πολωνία.

Από την άλλη πλευρά ο βασικός εταίρος της Ρωσίας στο έργο αυτό, η Γερμανία, μέσω του υπουργού Άμυνας της χώρας, εκφράζει ανησυχίες για το γεγονός ότι ο αγωγός περνά κοντά από εγκαταστάσεις των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων.

Η Gazprom δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να συμμορφωθεί εκτιμούν αναλυτές, αναθεωρώντας ενδεχομένως και την τιμή πώλησης στην Ευρώπη του φυσικού της αερίου.

Η Ε.Ε. εκτιμάται πως προέβη στην κίνηση αυτή προκειμένου να ασκήσει πιέσεις στην Ρωσία για να “ρίξει” τις τιμές της, καθώς σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας για τον Nord Stream, η Gazprom-Export πληρώνει για το αποκλειστικό δικαίωμα μεταφοράς 55 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως.

Με την λειτουργία του αγωγού Nord Stream, ενός έργου αξίας 10 δισ. δολαρίων, η Ρωσία απέκτησε την πρώτη άμεση εξαγωγική σύνδεση της με την Ευρώπη, παρακάμπτοντας την Ουκρανία.

Ο Nord Stream ο οποίος αποτελείται από δύο παράλληλους αγωγούς προσφέρει έως 27,5 δισ. κυβικά μέτρα αερίου σε Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ολλανδία και Δανία, ενώ η τοποθέτηση του δεύτερου αγωγού αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2012.

Σημειώνεται, τέλος, ότι ο Nord Stream αποτελεί κοινοπραξία τεσσάρων κορυφαίων εταιρειών, των Gazprom, BASF/Wintershall Holding AG, E.ON Ruhrgas AG και N.V. Nederlandse Gasunie.

Η Gazprom ηγείται της κοινοπραξίας με μερίδιο 51%.

Πηγή: energypress.gr