Λήγει σήμερα η προθεσμία για την απογραφή των δικαιούχων κοινωνικών επιδομάτων και οι ηγεσίες των υπουργείων Υγείας και Εργασίας έχουν πέσει πάνω σε μια φάμπρικα πλαστών επιδομάτων, άνευ προηγουμένου. Εκτιμάται, πως το ελληνικό δημόσιο έχει χάσει περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια ευρώ από τα δεκάδες χιλιάδες προνοιακά επιδόματα-μαϊμού που εισέπρατταν πολίτες χωρίς να τα δικαιούνται. Αντίστοιχα, τα ασφαλιστικά ταμεία, από επιδόματα (σαν αυτά που εξέδιδαν οι 5 κυρίες του ΙΚΑ Καλλιθέας) και συντάξεις «μαϊμού», έχουν χάσει πάνω από 2,5 δισ. ευρώ. Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι «δεν θα πιστεύετε στ’ αυτιά σας, από το μέγεθος των σκανδάλων που θα αποκαλυφθούν, με την ολοκλήρωση της απογραφής».

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη, από τους συνολικά περίπου 260.000 επιδοτούμενους, μέχρι και λίγο πριν τη λήξη της προθεσμίας για απογραφή, δεν είχαν εμφανιστεί περίπου 35.000 με 40.000, οι οποίοι είναι και οι πρώτοι που θα διαγραφούν από τη λίστα. Μάλιστα, ο υπουργός εκτιμά ότι περίπου το 20% όσων λαμβάνουν επιδόματα, δεν τα δικαιούται.

Είναι χαρακτηριστικά τα σκάνδαλα που αποκαλύπτονται τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή την απογραφή, που στόχο έχει την περιστολή των δαπανών κατά 1% του ΑΕΠ, δηλαδή κατά τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ. Ο στόχος αυτός περιγράφεται στο Μνημόνιο 2 και αποτελεί μέρος των μέτρων που υπολείπονται, για το διάστημα 2013-2014, όπως αναφέρει και η πρόσφατη έκθεση της Τρόικας.

Για παράδειγμα, επιτήδειοι στην Κέρκυρα εκτιμάται πως για τουλάχιστον μια 10ετία, έβαζαν στην τσέπη τους έως και 70.000 ευρώ, που αφορούσαν σε προνοιακά επιδόματα συγγενών, οι οποίοι όμως είχαν αποβιώσει.

Αντίστοιχα, στη Ζάκυνθο είχε στηθεί βιομηχανία τυφλών – μαϊμού. Υπολογίζεται, ότι από τους συνολικά 700 τυφλούς στο νησί, μόνον οι 40 δικαιούνταν πραγματικά το προνοιακό επίδομα. Μάλιστα, από τους 700, μόνον οι 100 είχαν απογραφεί μέχρι χθες. Μάλιστα, από αυτούς, διαπιστώθηκε μετά από έλεγχο ότι μόλις οι 40 ήταν πραγματικά τυφλοί.

Τα νησιά φαίνεται πως έχουν την τιμητική τους στην πλαστή αναπηρία. Έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν στην Κάλυμνο έδειξαν πως ο Δήμος Καλύμνου έχει το 31% των αναπήρων όλης της Δωδεκανήσου, ενώ ο πληθυσμός του νησιού είναι μόλις το 8% του νομού!

Στο ΙΚΑ από τους 330.000 ανάπηρους, βάσει των στοιχείων που επεξεργάζονται στο υπουργείο Εργασίας, οι 150.000 έχουν μόνιμη αναπηρία. Εκτιμάται δε, ότι αρκετοί από τους υπόλοιπους συνεχίζουν να λαμβάνουν επιδόματα ενώ πλέον δεν συντρέχει λόγος.

Βάσει της καταγραφής που έχει γίνει, σήμερα καταβάλλονται συνολικά 77 επιδόματα, από τους φορείς των υπουργείων Υγείας και Εργασίας αλλά και από το υπουργείο Οικονομικών, εκ των οποίων τα 55 δεν συνδέονται με οποιοδήποτε εισοδηματικό κριτήριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προκειμένου να εξοικονομηθούν έως το 2015 περίπου 2 δισ. ευρώ, εξετάζεται η εφαρμογή εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων καθώς σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ έχει διαπιστωθεί πως από το σύνολο των 77 επιδομάτων, «η συντριπτική πλειοψηφία των παροχών, 55, χορηγούνται για την κάλυψη συγκεκριμένου ασφαλιστικού κινδύνου (γήρας, αναπηρία, ανεργία) ή την κάλυψη άλλων αναγκών χωρίς έλεγχο περιουσιακών και εισοδηματικών πηγών των δικαιούχων, ανεξάρτητα από το ύψος του ατομικού ή του οικογενειακού εισοδήματος».

Ήδη, τα πολυτεκνικά επιδόματα καταβάλλονται πλέον μόνο σε οικογένειες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ, από 55.000 που ίσχυε μέχρι πρότινος.

Πηγή: capital.gr