Ποίος να το φανταζόταν ότι οι εναλλακτικές μέθοδοι θεραπείας θα μπορούσαν, μεταξύ άλλων, να περιλαμβάνουν έναν μπαλτά ! Είτε το πιστεύετε είτε όχι, στην κινεζική κουλτούρα, ένα άγγιγμα της αιχμηρής άκρης του μπαλτά θεωρείται ότι αφενός μπορεί να ωφελήσει το δέρμα και τους μυς αφετέρου να προκαλέσει χαλάρωση. Στην πόλη Hsinchu, στη βόρεια Ταϊβάν, η θεραπευτική μέθοδος του μπαλτά είναι πολύ δημοφιλής.

Αν μη τι άλλο, αυτή η “θεραπεία” προσελκύει τόσο μεγάλο αριθμό παρατηρητών όσο μια θεαματική πράξη σε τσίρκο.

Η θεραπεία είναι απλή και άμεση. Ο “γιατρός” κρατάει ένα μπαλτά (μερικές φορές και δύο) και χτυπά τον ασθενή με την αιχμηρή άκρη. Ακόμα και ο δήμαρχος της πόλης Hsinchu, Ming-tsai Hsu, δοκίμασε τη θεραπεία, ενώ οι γύρω του κοιτούσαν τρομοκρατημένοι και φοβούμενοι μήπως οι μετά τη θεραπεία οι εκλογές έρθουν νωρίτερα από το αναμενόμενο! Ο Hsu υποστήριξε ότι αισθάνεται καλά μετά τη θεραπεία.

Άλλοι δήλωσαν ότι η τεχνική αυτή αφήνει ένα παράξενο  συναίσθημα  και ότι απέχει μακράν από την επώδυνη παραδοσιακή πρακτική gua sha, στην οποία  το δέρμα του ασθενούς αποξένεται με ένα κουτάλι, ή κάτι παρόμοιο, και σε εκείνο το σημείο ακολουθεί μια βεντούζα, καθώς υποστηρίζεται ότι οι τοπικές αναρροφήσεις του αίματος είναι ικανές να βοηθήσουν τη ροή του αίματος.

Το κόστος της θεραπείας του μπαλτά, η οποία διαρκεί περίπου 10 λεπτά, είναι περίπου3,30 δολάρια. Ωστόσο παράξενο κι αν ακούγεται, η θεραπεία του μπαλτά θεωρείται μια νόμιμη μορφή εναλλακτικής ιατρικής.