Συνέντευξη τύπου παρατέθηκε τη Δευτέρα, 12 Μαρτίου, στο αμφιθέατρο του Ολυμπιακού Μουσείου από την επιτροπή διεκδίκησης του κυπέλλου που απονεμήθηκε στον Μαραθωνοδρόμο Σπύρο Λούη. Στην πρωτοβουλία του Ολυμπιακού Μουσείου και στην πρόσκληση ενεργοποίησης της μεγάλης ‘’Ολυμπιακής Οικογένειας’’ έδωσαν όλοι το παρών. Άμεση ήταν η ανταπόκριση του Προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κου Καπράλου Σπύρου, του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών με την ενεργοποίηση των Ολυμπιονικών Β.Πατουλίδου, Αν.Κελεσίδου, Δημ.Ταμπάκου, Ι.Μελισσανίδη, του Συλλόγου Ελλήνων Παραολυμπιονικών, του Μουσείου Μαραθώνιου Δρόμου στον Μαραθώνα, καθώς και πλειάδας αθλητών που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Στο κάλεσμα του Ολυμπιακού Μουσείου ανταποκρίθηκαν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Εκ μέρους του Ολυμπιακού Μουσείου, η Δ/ντρία Κυριακή Ουδατζή σημείωσε: ‘’Ένας από τους ιδρυτικούς στόχους σύστασης του Ολυμπιακού Μουσείου είναι η διαφύλαξη της αθλητικής μας κληρονομιάς, ως αναπόσπαστο τμήμα του πολιτισμού μας. Παρά τις αντιξοότητες της εποχής, πιστοί σε αυτόν τον στόχο, στάθηκε αδύνατο να μείνουμε αδιάφοροι μπροστά στη μεγάλη αυτή επικείμενη απώλεια. Της απομάκρυνσης από το φυσικό του χώρο, τον Ελληνικό χώρο, ενός κειμηλίου που σηματοδοτεί την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων… Η Ελληνική Ολυμπιακή Οικογένεια σύσσωμη κηρύσσει σήμερα τη διενέργεια εκστρατείας διεκδίκησης του εθνικού κειμηλίου, με σκοπό τη μόνιμη παραμονή του στην Ελλάδα, τη χώρα που γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Είναι καθήκον όλων μας να επιστρέψει στον τόπο μας ένα από τα ιστορικότερα σύμβολα των Ολυμπιακών Αγώνων. Η σύσταση της επιτροπής θα ολοκληρωθεί τις αμέσως ερχόμενες ημέρες, προκειμένου να αναζητήσει ιδιωτικές χορηγίες για την πραγμάτωση του στόχου μας’’.

Η χρυσή Ολυμπιονίκης Βούλα Πατουλίδου, ιδιαίτερα συγκινημένη τόνισε: ‘’Η ιστορία του Μαραθώνιου Δρόμου δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή στη χώρα μας. Η σημασία αυτού του κυπέλλου αναδεικνύεται από την ίδια την ιστορία του πρώτου Μαραθώνιου Δρόμου. Υπήρξε ένας Φιλέλληνας, ένας Ελληνιστής, ο Μάικλ Μπριλ, που πρότεινε η αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων να συνδεθεί με ένα γεγονός αθλητικό και ιστορικό, ώστε να αναδειχθεί ο πολιτισμός αυτού του τόπου. Αυτός είναι που πρότεινε τον Μαραθώνιο Δρόμο. Ο ίδιος είναι που σχεδίασε το κύπελλο, που ήθελε να το απονείμει στον Σπύρο Λούη, αλλά δεν τα κατάφερε. Έστειλε όμως ένα γράμμα εξαιρετικής ομορφιάς και ανάτασης για τους Έλληνες. Και αν αυτό το κύπελλο, αυτή τη στιγμή μας υποχρεώνει και μόνο ότι υπάρχει, όχι απλά να το αναζητήσουμε, διακαώς να γυρίσει πίσω. Αυτό το κύπελλο σε μια χώρα που αυτή τη στιγμή γονατίζει, για μια ακόμα φορά όπως είχε πει ο Ιούλιος Καίσαρας, για πόσα χρόνια ακόμα οι Αρχαίοι Έλληνες θα σας σώζουν. Όλοι πρέπει να συστρατευθούν. Κανείς δεν ζητά από τους Έλληνες να συνεισφέρουν που υποφέρουν, ζητούμε από τους Έλληνες που μπορούν να προσφέρουν την πολυτέλεια μιας στιγμής, μιας εβδομάδας, να τη διαθέσουν για κάτι τόσο σημαντικό. Για την τιμή της χώρας μας.

Και επειδή είμαι πάντα, φύση, αισιόδοξη, θεωρώ όλοι οι άνθρωποι που έχουν κάτι παραπάνω, να είναι κοντά σε αυτή την προσπάθεια του Ολυμπακού Μουσείου, κοντά στην προσπάθεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Οικογένειας’’.

Ο χρυσός Ολυμπιονίκης Ιωάννης Μελισσανίδης έκανε λόγο για τον αγώνα του αθλητή, του Ολυμπιονίκη. «Αυτό το κύπελλο δεν έχει απλά εθνική και ιστορική σημασία, είναι ένα σύμβολο αξιών και ιδεών. Ο καθένας από εμάς έχει δικαίωμα να πουλήσει την ψυχή του. Κανένας όμως δεν έχει το δικαίωμα να ξεπουλάει ιστορίες ηρώων’».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Νεολαίας και Εθελοντισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης Μαρία Πασχαλίδου. «’Είμαστε εδώ για να διεκδικήσουμε το αυτονόητο. Είναι εξαιρετική αυτή η πρωτοβουλία. Όλοι μαζί θα διεκδικήσουμε αυτό το κύπελλο και θα κάνουμε ότι μπορούμε προκειμένου να μην φύγει από τη χώρα.»

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Παραολυμπιονικών Συμεών Παλτσανιτίδης αναφέρθηκε στη σημασία της Ελληνικής Ολυμπιακής Οικογένειας που συστάθηκε με κοινό στόχο τη διεκδίκηση του πολύτιμου εθνικού κειμηλίου. ‘’Αυτό που έχει σημασία αυτή τη στιγμή είναι η διατήρηση του κειμηλίου στην Ελλάδα. Τα κειμήλια είναι αυτά που συνεχίζουν την ιστορία μας. Όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε, το πιστεύω, το πιστεύουμε όλοι όσοι είμαστε σήμερα εδώ’’.

Εκ μέρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ο πρώην ποδοσφαιριστής Χρήστος Τερζανίδης συνεχάρη την προσπάθεια που ξεκίνησε με την πρωτοβουλία του Ολυμπιακού Μουσείου, εξαίροντας τη συμμετοχή των Ολυμπιονικών θεσμικά και ατομικά. «Όλοι έχουμε το ατομικό μας πρόβλημα, αλλά οι φορείς μπορούν να βοηθήσουν. Βούληση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι να βοηθήσει, ώστε να ευοδωθεί η προσπάθεια και να παραμείνει το κύπελλο στην Ελλάδα.»

Πηγή : womensports.gr