Αποδέχτηκε μέρος των κατηγοριών που της καταλογίζονται η δεύτερη (και φερόμενη ως εγκέφαλος του κυκλώματος) από τις 5 υπαλλήλους του ΙΚΑ που απολογήθηκε ενώπιων της ανακρίτριας για τη μεγάλη κομπίνα εναντίον του οργανισμού αν και, σύμφωνα με πληροφορίες, επιφυλάχθηκε να απολογηθεί συμπληρωματικά όταν ολοκληρωθεί η έρευνα.

Αίσθηση, πάντως, προκαλεί η απολογία του συζύγου της, ο οποίος δήλωσε πλήρη άγνοια για όσα προσάπτονται στη γυναίκα του. Ισχυρίστηκε μάλιστα πως το υπερπολυτελές σπίτι στο Καπανδρίτι και το τζιπ τα αγόρασαν με δάνειο. Όσο για το συσκευασμένο σε πάμπερς 1 εκατομμύριο που βρέθηκε στο υπόγειο του σπιτιού τους, επίσης δήλωσε άγνοια.

Πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν πως συγγενείς της κατηγορούμενης που εμφανίζονταν να εισπράττουν χρήματα δηλώνουν επίσης άγνοια, ενώ είναι εξοργισμένοι. Όπως και η κόρη της, η οποία φέρεται να εισπράττει επίδομα τοκετού ούσα άτεκνη, χωρίς να γνωρίζει τίποτα.

Λίγο νωρίτερα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η πρώτη από τις 5 υπαλλήλους του ΙΚΑ αποδέχτηκε επίσης τις κατηγορίες και ζήτησε συγγνώμη.

Ισχυρίστηκε όμως, πως η απάτη δεν φτάνει στο μέγεθος που περιγράφει το κατηγορητήριο αλλά εκτίμησε πως η ζημία φτάνει στο 1,5 εκατ. ευρώ και όχι στα 15 εκατ. ευρώ που ισχυρίζεται η αστυνομία. Μάλιστα, φέρεται να δήλωσε πρόθυμη να επιστρέψει στον οργανισμό ισόποσο περιουσιακό στοιχείο.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η υπάλληλος απαντώντας σε ερωτήσεις της ανακρίτριας, περιέγραψε ως «τρύπιο» το σύστημα του ΙΚΑ, το οποίο ουσιαστικά επιτρέπει την εμφάνιση τέτοιων φαινομένων.

Νωρίτερα το Capital.gr είχε μεταδώσει τα εξής: Θα μπορούσε να ήταν κάτι σαν τους θρυλικούς «Ντάλτον» μόνο που η άγρια Δύση, ο κόσμος δηλαδή που επικρατούσε ο νόμος της ανομίας, είναι ακριβώς δίπλα μας, στην Ελλάδα του 21ου αιώνα. Αντιπροσωπευτικό δείγμα αυτής της Ελλάδας η ομάδα του ΙΚΑ Καλλιθέας που πραγματικά είχε καταλάβει όλο τον βραχίονα του οργανισμού και φέρεται να τον ζημίωσε με 15 εκατομμύρια ευρώ.

Σύζυγοι, ανιψιές, κουμπάρες, αδέλφια, νύφες, φίλοι και φίλες, και γενικά όλο το σόι των 5 γυναικών που φέρονται να ροκάνισαν την περιουσία του ΙΚΑ δημιουργώντας μια τεράστια προσωπική, αποτελούσαν μια μακριά αλυσίδα ανθρώπων που παρασιτικά ευημερούσαν.

Οι πέντε γυναίκες καθώς και οι σύζυγοι δύο εξ αυτών θα απολογούνται αυτή την ώρα ενώπιον του 4ου Ειδικού ανακριτή καθώς κατηγορούνται ότι επί σειρά ετών είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση που προκάλεσε τεράστια ζημιά πολλών εκατομμυρίων ευρώ στο Ασφαλιστικό Ταμείο.

Οι κατηγορίες για τις οποίες καλούνται να απολογηθούν οι επτά κατηγορούμενοι αφορούν τα κακουργήματα της εγκληματικής οργάνωσης, υπεξαίρεσης, πλαστογραφίας, απάτης και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Απίστευτα παραδείγματα

Οι κατηγορούμενες γυναίκες φέρονται να είχαν συστήσει ομάδα, εκμεταλλευόμενες τις κατάλληλες θέσεις που κατείχαν στο ΙΚΑ, μητρώο, τμήμα παροχών και οικονομικό τμήμα, ενέκριναν ποσά σε ασφαλισμένους για εικονικές παροχές, λαμβάνοντας οι ίδιες μεγάλο μέρος από τα χρήματα αυτά.

Σύζυγοι, ανιψιές, κουμπάρες, αδέλφια, νύφες, όπως φαίνεται από τα στοιχεία της δικογραφίας, είχαν λάβει ποσά που δεν δικαιούνταν εξασφαλίζοντας εν γνώση ή εν αγνοία τους επιπλέον εισοδήματα για τις επίορκες υπαλλήλους.

Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα που αναφέρονται στην δικογραφία για την υπόθεση. Δόθηκαν:

-Σε φίλη 105.741 ευρώ για εικονικούς τοκετούς (ενώ είχε μόνο ένα παιδί)

-Σε εξαδέλφη 114.548 ευρώ χωρίς να είναι ασφαλισμένη

-Σε εξάδελφο 121.403 ευρώ για επιδόματα ασθενείας και μητρότητας (ενώ ήταν υγιής και άτεκνη)

-Σε ανιψιό 89.260 για έναν τοκετό, ενώ είναι άγαμος

-Σε αδελφό 49.551 ευρώ χωρίς παραστατικά

Επιδόματα τοκετών και μητρότητας σε άγαμες και χωρίς παιδιά μητέρες, επιδόματα ασθενείας ενώ ο παραλήπτης εργαζόταν κανονικά, επιδόματα καρδιοπάθειας ενώ ο ασφαλισμένος ήταν υγιής, ακόμη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ασφαλισμένους άλλων ταμείων ήταν μερικά από τα επιτεύγματα των κατηγορουμένων!

Και για τα γεράματα… υπάρχουν λύσεις. Ακόμη και εάν αδελφός κατηγορουμένης δεν είχε 3.921 μεροκάματα, εντούτοις πήρε σύνταξη, η οποία ευτυχώς ανακλήθηκε!

Στο διαβιβαστικό της αστυνομίας φιγουράρουν εκατοντάδες περιπτώσεις παροχών που έχουν μπει στο μικροσκόπιο των αρχών, από τις οποίες δεν λείπουν και παροχές σε αλλοδαπούς, και σε φίλες που γνώρισαν σε κέντρο αισθητικής και τις έπεισαν να συνεργαστούν μαζί τους. Η πολυετής δράση του κυκλώματος, που φαίνεται ότι αρχίζει από το 2003 δεν ήταν δυνατό να μην αποφέρει οφέλη, τόσο σε κινητή όσο και σε ακίνητη περιουσία…

Περιουσίες “μαμούθ”

Μέσα στην οικονομική κρίση και ενώ η αγορά έχει στεγνώσει, κατηγορουμένη δίνει 513.000 ευρώ για ανέγερση οικίας στην Δροσιά Ευβοίας από το 2009-2011 ενώ δήλωνε εισόδημα 28.165 ευρώ.

-Συγκατηγορούμενή της δίνει 99.000 ευρώ για αγορά αυτοκινήτου και ακινήτου και 56.000 για ανέγερση οικοδομής με μέσο οικογενειακό εισόδημα 32.603 ευρώ, ενώ ο σύζυγος από το 2008 έως το 2010 δεν δηλώνει εισοδήματα!

-Η φερόμενη ως πρωταγωνίστρια του κυκλώματος εκτός από 956.610 ευρώ που βρέθηκαν στο σπίτι της, το 2005 αγόρασε ακίνητο στο Καπανδρίτι αξίας 50.000 ευρώ, το 2010 ένα πολυτελές τζίπ, 47.000 ευρώ, ενώ την ίδια χρονιά αγοράζει ακίνητο στο Βαρνάβα αξίας 221.933 ευρώ. Κι αυτά με μέσο οικογενειακό εισόδημα 55.000 ευρώ!

Πηγή: capital.gr