Περισσότερους δικαιούχους βάζει στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ Οίκον» το υπουργείο Περιβάλλοντος. Έτσι πλέον μπορούν να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις κατοικίες τους αλλάζοντας κουφώματα και λέβητες και τοποθετώντας σκίαστρα και μονώσεις λαμβάνοντας επιχορήγηση που προσεγγίζει το 70% του κόστους των εργασιών και όσοι έχουν ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ ή οικογενειακό 20.000 ευρώ με επιχορήγηση κόστους εργασιών.

Για το υπόλοιπο 30% δικαιούνται να λάβουν δάνειο το οποίο μπορούν να αποπληρώσουν σε διάστημα 5 – 6 ετών. Η σύναψη του δανείου μπορεί να γίνει χωρίς εγγυητή και χωρίς προσημείωση του ακινήτου.

Επίσης, αίρονται οι περιορισμοί σχετικά με την ημερομηνία κατασκευής του κτιρίου, το οποίο μπορεί να είναι μεταγενέστερο του 1990 – πρώτη ή δεύτερη κατοικία – και με δυνατότητα να ενταχθούν στο πρόγραμμα και κατοικίες που έμειναν κενές τα τελευταία τρία χρόνια.

Η προκαταβολή αυξάνεται από 30% στο 40%, ενώ υπάρχει και χρηματοδοτείται και η πρόσληψη συμβούλου έργου, με αμοιβή 250€, για την μελέτη ενός διαμερίσματος. Η ίδια δυνατότητα υπάρχει και για την ένταξη πολυκατοικιών στο πρόγραμμα, με έγκριση αμοιβής μηχανικού έως 800€.

Ωστόσο, τα κτίρια που θα ενταχθούν θα πρέπει να ανήκουν σε περιοχές με τιμή ζώνης μικρότερη ή ίση των 2100 €/τμ και να έχουν καταταγεί, βάσει ενεργειακής επιθεώρησης, στη χαμηλή ενεργειακή κατηγορία Δ, με αλλά λόγια, στη σημερινή τους κατάσταση, να είναι ενεργοβόρα.

ΠΟΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ

1.Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος την πιλοτή και τη στέγη του κτιρίου

2. Αντικατάσταση κουφωμάτων και τοποθέτηση συστημάτων σκίασης: παντζούρια, ρολά, τέντες

3. Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης, με τοποθέτηση αποδοτικότερου καυστήρα τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα, συστήματα ελέγχου και αυτονομίας θέρμανσης

Για όλες αυτές τις παρεμβάσεις δεν απαιτείται καμία αδειοδότηση.

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Ο μέγιστος προϋπολογισμός των παρεμβάσεων, με Φ.Π.Α. δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 15.000€ ανά ιδιοκτησία.

Πολίτης με οικογενειακό εισόδημα 35.000€ για εργασίες προϋπολογισμού 10.000€, συνάπτει 5ετες δάνειο ύψους 6.500€ και λαμβάνει επιχορήγηση τo υπόλοιπο ποσό 3.500€.

Η δόση του δανείου του καθορίζεται στα 110€

Τόκοι που θα επιβαρυνθεί για την περίοδο 1/1/2016 -1/7/2017 είναι 80€.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΤ΄ΟΙΚΟΝ”

47.000 αιτήσεις έχουν κατατεθεί για συμμετοχή στο πρόγραμμα εξοικονομώ κατ οίκον από τις οποίες περίπου οι μισές έλαβαν προέγκριση δανείου, ενώ περισσότερες από 10.000 , με συνολικό προϋπολογισμό 95 εκ. ευρώ, έχουν ήδη εκδοθεί αποφάσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα.

4.400 αιτήσεις έχουν λάβει προκαταβολή δανείου, 1.800 ολική εκταμίευση.

ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΤ΄ΟΙΚΟΝ”

1. Προέγκριση δανείου (υποκατάστημα τράπεζας) – πρώτη ενεργειακή επιθεώρηση.

2. Υποβολή αίτησης και δικαιολογητικών.

3. Υπαγωγή αίτησης ενδιαφερόμενου- υπογραφή δανειακής Σύμβασης- εκταμίευση προκαταβολής.

4. Υλοποίηση Παρεμβάσεων – δεύτερη Ενεργειακή Επιθεώρηση.

5. Προσκόμιση δικαιολογητικών -εκταμίευση λοιπού δανείου και επιχορήγησης.

Το Πρόγραμμα είναι συγχρηματοδοτούμενο από ευρωπαϊκά κονδύλια και στόχο έχει την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στον οικιακό τομέα. Η μείωση των λειτουργικών δαπανών αναμένεται να αυξήσει , στην αγορά, την ελκυστικότητα των κατοικιών που έχουν υποστεί ενεργειακή αναβάθμιση.

Πηγή : skai.gr