Μια ανάσα βρίσκονται οι δημόσιοι υπάλληλοι από τη διαδικασία της αξιολόγησης, στο βάθος της οποίας καραδοκούν οι απολύσεις. Σύμφωνα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρη Ρέππα, η μεθοδολογία και τα κριτήρια θα καθοριστούν με την εκπνοή του Μαρτίου. Την τύχη του προσωπικού θα κρίνουν στελέχη του δημοσίου που θα εκπαιδευτούν σε ειδικά σεμινάρια, σε συνεργασία με ιδιώτες εμπειρογνώμονες και υπό την επίβλεψη των Γάλλων ειδικών της Task force, οι οποίοι θα παρεμβαίνουν κατά τη διαδικασία με παρατηρήσεις και επισημάνσεις.

Όπως εξήγησε ο Δημήτρης Ρέππας, «είναι ένα έργο που ξεπερνά τον ορίζοντα μιας κοινοβουλευτικής περιόδου. Φιλοδοξούμε όμως να στήσουμε μια βάση, ένα κεκτημένο, για να το βελτιώσει η επόμενη κυβέρνηση και να οδηγήσει σε ένα καλό κράτος».

Προ των πυλών βρίσκεται και το νομοσχέδιο για τα νέα οργανογράμματα των Υπουργείων. Σύμφωνα με τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, δεν αποκλείεται να είναι έτοιμο κ εντός της εβδομάδας.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, θα μειωθούν οι οργανικές μονάδες των Υπουργείων κατά 35% με 36% κατά μέσο όρο, κάτι που στην πράξη θα σημάνει την κατάργηση 1.860 θέσεων ευθύνης με στόχο την εξοικονόμηση 6 εκατομμυρίων ευρώ μόνο από τη μη απόδοση των σχετικών επιδομάτων.

Πιο συγκεκριμένα, από τους 5.427 γενικούς διευθυντές, διευθυντές και τμηματάρχες θα διατηρηθούν οι 3.567. Οι υπόλοιποι θα τοποθετηθούν σε μονάδες κατώτερου επιπέδου, εκπαραθυρώνοντας ο ένας τον άλλον.

Τέλος, ο κ. Ρέππας παρουσίασε και την χάρτα των δικαιωμάτων πολιτών και επιχειρήσεων στις συναλλαγές τους με τις δημόσιες υπηρεσίες, η οποία έχει ήδη αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου. [ Αναλυτικά η χάρτα ΕΔΩ ]