Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα κάνει η αγορά μετά το κούρεμα. Η εκτίμηση που έχω εκφράσει εδώ και καιρό είναι ότι θα είναι ένα θετικό γεγονός. Θετικό διότι ανοίγει την πόρτα για την τελική ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που θα είναι ο λόγος να κυλίσει ξανά ρευστότητα στην οικονομία. Θα πρέπει να θεωρήσουμε δεδομένο ότι τα ποσά που ελπίζουν να συμφωνήσουν με το PSI, με σκοπό να πετύχουμε μια διαγραφή 100 δισ. ευρώ, δεν θα μαζευτούν εθελούσια.

Άρα θα πρέπει επίσης να θεωρήσουμε δεδομένο ότι θα ενεργοποιηθούν τα λεγόμενα CAC΄s.

Το ερώτημα όμως είναι, ενεργοποιώντας τα CAC΄s, θα έχουμε πιστωτικό γεγονός; Εδώ τώρα υπάρχουν πολλά ερωτήματα και για να πω την αλήθεια, ακόμα δεν έχω καταλάβει αν η απάντηση είναι ναι ή όχι.

Τα CAC΄s έχουν μπει σαν ρήτρες στα ομόλογα μόνο την τελευταία δεκαετία, μετά από την αθέτηση πληρωμών της Αργεντινής. Υπάρχουν μεν από την δεκαετία του ΄80, άλλα οι ομολογιούχοι είχαν επαναστατήσει και δεν ήταν κάνονας σαν ρήτρες στα ομόλογα. Μετά την Αργεντινή όμως, όλα άλλαξαν.

Τα CAC΄s ουσιαστικά αναγκάζουν την μειοψηφία των ομολογιούχων να συμφωνήσουν (θέλουν δεν θέλουν) με την πλειοψηφία σε θέματα αναδιάρθρωσης. Και ο λόγος για αυτό είναι για να μην έχει μακροπρόθεσμα νομικά προβλήματα η κρατική οντότητα που κάνει το κούρεμα.

Με λίγα λόγια, αν το 75% (ένα υποθετικό νούμερο) συμφωνήσει σε κάποιο είδος κουρέματος, το υπόλοιπο 25% δεν μπορεί να μην συμμετάσχει, διότι έχει συμφωνήσει σε αυτό, την στιγμή που αγόρασε τα ομόλογα. Με λίγα λόγια, ένας ομολογιούχος συμφωνεί να χάσει λεφτά αν αυτό αποφασίσει η πλειοψηφία.

Το ερώτημα τώρα είναι, μετράει αυτό σαν πιστωτικό γεγονός;

Για να υπάρξει πιστωτικό γεγονός, θα πρέπει το κούρεμα να είναι εχθρικό. Θα πρέπει δηλαδή να μην συμφωνούν σε αυτό οι ομολογιούχοι. Αλλά από τη στιγμή που συμφωνεί στο κούρεμα ένα μεγάλο ποσοστό (75% για παράδειγμα), τότε θεωρητικά και οι άλλοι έχουν συμφωνήσει αναγκαστικά μέσω της υιοθέτησης των CAC΄s όταν αγόρασαν.

Άρα κατά ένα σκεπτικό, θεωρητικά το ελληνικό κούρεμα, δεν είναι εχθρικό, άσχετα αν το 25% δεν συμφωνεί, διότι έχει συμφωνήσει να συμφωνήσει με την πλειοψηφία.

Αν έχετε μπερδευτεί, μην ανησυχείτε διότι δεν είστε οι μόνοι. Τα πράγματα είναι πολύ μπερδεμένα και κανένας δεν ξέρει την τελική έκβαση μέχρι να την δούμε.

Θα έχει πάντως πολύ ενδιαφέρον αν τελικά αποφασιστεί ότι το ελληνικό κούρεμα δεν είναι πιστωτικό γεγονός (ενώ κανονικά και λογικά θα πρεπε να είναι). Διότι πέραν του ότι αχρηστεύονται τα CDS σαν εργαλεία (κάτι που έχω πει θα προκαλέσει άνοδο των επιτοκίων στην Ευρώπη), μένει να δοκιμαστούν όλα αυτά δικαστικώς (ακόμα και η απόφαση του ISDA αν πει όχι).

Όπως και να έχει, το αν πληρωθούν ή όχι τα CDS δεν πρέπει να μας απασχολεί και όπως έχω πει, εκτιμώ ότι θα είναι μη γεγονός.

Αν το ελληνικό κούρεμα δεν θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός, σημαίνει επίσης ότι οι νομικές διεκδικήσεις εναντίον της Ελλάδος έχουν ελάχιστες πιθανότητες να δικαιωθούν, είτε είναι στο ελληνικό δίκαιο, είτε στο αγγλικό δίκαιο είτε στου πλανήτη Άρη.

Αλλά ακόμα και αν αποφασιστεί ότι το ελληνικό κούρεμα είναι πιστωτικό γεγονός, πάλι δεν βλέπω να υπάρχουν νομικά περιθώρια για να κάνουν ορισμένοι το οτιδήποτε. Ίσως το μόνο νομικό κόλλημα που να υπάρχει, είναι να δοκιμαστεί νομικά η ενσωμάτωση των CAC΄s στην ελληνική νομοθεσία μεταγενέστερα.

Αλλά και πάλι υποθέτω ότι οι νομικοί μας σύμβουλοι τα έχουν ζυγίσει αυτό από όλες τις πλευρές.

Σε κάθε περίπτωση, το όλο εγχείρημα θα πετύχει και όλες οι ενδείξεις είναι ότι η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο, που έκανε ένα τόσο μεγάλο κούρεμα, χωρίς νομικά επακόλουθα, είτε το κούρεμα κριθεί πιστωτικό γεγονός είτε όχι.

Πηγή: capital.gr