Συνολικά 8 μεγάλες εταιρίες εξειδικευμένες στον τομέα των σεισμικών ερευνών για τον εντοπισμό Υδρογονανθράκων, με παγκόσμια παρουσία και εμπειρία, κατέθεσαν προσφορές στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, για τη πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών, μη αποκλειστικής χρήσης, στο Ιόνιο Πέλαγος και στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης.

Αιτήσεις συμμετοχής κατέθεσαν οι εταιρίες :

1 ) TGS-NOPEC GEOPHYSICAL COMPANY ASA

2 ) DOLPHIN GEOPHYSICAL

3 ) ION GEOPHYSICAL CORPORATION

4 )  SPEC PARTNERS LTD

5 ) CGGVERITAS

6 ) PETROLEUM GEO-SERVICES (PGS)

7 ) SPECTRUM GEO LIMITED

8 ) FUGRO MULTICLIENT SERVICES AS

Η αξιολόγηση των προσφορών θα ολοκληρωθεί από την αρμόδια Επιτροπή του ΥΠΕΚΑ στις αρχές Απριλίου, προκειμένου ο ανάδοχος, ή οι ανάδοχοι, να προχωρήσουν άμεσα στις έρευνες και ακολούθως στην ερμηνεία των δεδομένων που θα προκύψουν, καθώς στόχος του ΥΠΕΚΑ είναι να προκηρύξει εντός του 2012 Διεθνείς Διαγωνισμούς για έρευνα και εκμετάλλευση Υ/Α σε Ιόνιο και νότια Κρήτη.

Γ.Μανιάτης: Το φθινόπωρο θα γνωρίζουμε αν και που υπάρχει πετρέλαιο

«Το φθινόπωρο του 2012 η Ελλάδα θα γνωρίζει με αξιοπιστία αν και πού υπάρχει πετρέλαιο και φυσικό αέριο», δήλωσε ο αρμόδιος υφυπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, μετά την ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο κ. Μανιάτης ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την κατάθεση οκτώ προσφορών από μεγάλες εταιρείες για σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και τη Νότια Κρήτη. «Αποτελεί μήνυμα αξιοπιστίας προς τους επενδυτές και υπευθυνότητας και σοβαρότητας προς τον ελληνικό λαό», τόνισε ο κ. Μανιάτης.

Ο υφυπουργός Ενέργειας εκτίμησε ότι όλα τα έσοδα που θα προκύψουν θα στηρίξουν την ελληνική οικονομία και ευχαρίστησε προσωπικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για την στήριξή τους καθώς, όπως είπε, «τα ζητήματα αυτά είναι διαχρονικά και με εθνική σημασία που ξεπερνάει πρωθυπουργούς και κυβερνήσεις και άπτεται όλων των γενεών».

Ο κ. Μανιάτης ανακοίνωσε ακόμη ότι μέχρι το καλοκαίρι θα δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία για τις έρευνες υδρογονανθράκων που συνιστούν το Εθνικό Αρχείο Υδρογονανθράκων ενώ με αφορμή ερώτηση αν οι επερχόμενες εκλογές θα μπλοκάρουν τους σχεδιασμούς και τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί, απάντησε:

«Ο,τι κι αν γίνει μετά τις εκλογές η πορεία δεν θα αλλάξει. Ο νόμος που ψηφίστηκε πέρσι το καλοκαίρι συγκέντρωσε την ευρεία πλειοψηφία της Βουλής και θα ήταν ολέθριο εθνικό λάθος να ανακοπεί η εφαρμογή του».

Πηγή: real.gr