Η κυβέρνηση της Χιλής παρουσίασε νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο οι αποδοχές των εκπαιδευτικών θα αυξάνονται ανάλογα με την επίδοσή τους, μετά από αξιολόγηση που θα γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια. Ο υπουργός Παιδείας Χαραλντ Μπέγερ, παρουσίασε χθες Πέμπτη το νομοσχέδιο, προτείνοντας ένα σύστημα “ελκυστικότερο και με μεγαλύτερα κίνητρα” για τους εκπαιδευτικούς, το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο “θα αλλάξει το πρόσωπο της εκπαίδευσης στην Χιλή”.

Αυτή την στιγμή, ο μισθός ενός εκπαιδευτικού εξαρτάται “κατά 30% από την παλαιότητά του και μόνο κατά 7% από την απόδοσή του”, τόνισε ο υπουργός. “Αυτό θέλουμε να το αλλάξουμε”, είπε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε ο Μπέγερ, σήμερα ο μισθός ενός καλού εκπαιδευτικού φτάνει τα 766.000 πέσος (1.600 δολάρια). Στο μέλλον θα μπορεί να κερδίζει λίγο περισσότερα από 1,24 εκατομμύρια πέσος (2.600 δολάρια).

Οι καλύτεροι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να αυξήσουν τον μισθό τους μέχρι και 64%. “Δεν θα φτάσουν όλοι σε αυτό το επίπεδο, όμως όλοι θα έχουν την ευκαιρία να το κάνουν”, είπε ο υπουργός.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το νέο σύστημα προβλέπει την αλλαγή της εξέτασης των εκπαιδευτικών στην αρχή της σταδιοδρομίας τους, την αξιολόγηση των γνώσεων και των ικανοτήτων τους κάθε τέσσερα χρόνια από το υπουργείο και την αξιολόγησή τους από το εκπαιδευτικό ίδρυμα στο οποίο εργάζονται. Και οι τρεις αυτοί παράγοντες θα καθορίζουν της κλίμακα της μισθοδοσία τους.

Αντίθετα, οι εκπαιδευτικοί που έχουν άσχημες επιδόσεις είναι πιθανόν να δουν τους μισθούς τους να μειώνονται.

Η παιδεία αποτελεί ένα “καυτό πρόβλημα” για την δεξιά κυβέρνηση του Σεμπαστιάν Πινιέρα, ειδικά μετά την δύσκολη περασμένη χρονιά όταν μαθητές και φοιτητές διαδήλωναν επί επτά μήνες, ζητώντας αλλαγές στην εκπαίδευση.

Το συνολικό κόστος των μεταρρυθμίσεων θα φτάσει περίπου 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πηγή: real.gr